Powered by Smartsupp
Sari la conținut

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Minden az egyben kényelem mítosza

Minden az egyben kényelem mítosza

Írta: Brian Frank

Amikor arról kell dönteni, hogy mi a legjobb módja a folyadék-, kalória- és elektrolit fogyasztásnak hosszabb edzés (2+ óra) során, talán Te is azon sportolók közé tartozol, akik azt gondolják, hogy „csak mindent egy üvegben akarok”, mert kényelmesen hangzik és azt jelenti, hogy kerékpározás vagy futás közben nem kell a frissítésen gondolkodnod.

Nem meglepő, hogy ezt a látszólag logikus megközelítést erősen ösztönözték a „mindent az egyben” üzemanyag-termékeket értékesítő cégek. Folyamatosan hangoztatják a minden-az-egyben üzemanyag termékük „kényelmét” – „csak idd meg, és már készen is vagy” – mondják.

Az én megközelítésem az üzemanyag feltöltést illetően 180 fokkal ellentétes. Én személy szerint úgy gondolom, hogy a leghatékonyabb módja az üzemanyag-fogyasztásnak, ha a folyadékot (víz), a kalóriákat és az elektrolitokat külön, egymástól függetlenül szedjük. Miután elolvastad az okfejtésemet, azt hiszem, egyetértesz majd azzal, hogy a három külön „üvegbe” történő üzemanyag-ellátás, szemben azzal, hogy mindent egy „üvegbe dobunk”, valójában a leglogikusabb megközelítés, és garantálja a lehető legjobb eredményt a feltételek teljes spektrumában, és olyan környezetben, amelyekkel 3, 6, 12 vagy több órás folyamatos edzés során találkozhatsz. 

A folyadék, a kalóriák és az elektrolitok egy üvegben való kombinálásával az a probléma, hogy csak nagyon szűk hőmérséklet, időintervallum és intenzitású helyzetekben elégíti ki a szervezet szükségleteit. 

Álláspontomat egy egysebességes kerékpár és egy 22 sebességes országúti kerékpár analógiájával illusztrálom.


Az egysebességes kerékpár a minden az egyben üzemanyag-ellátást képviseli. Ez a hasonlat kizárja közületek azokat, akik egysebességes kerékpárral közlekednek a további kihívás miatt – itt csak a hatékonyságról és a maximális sebességről/minimális időkről beszélünk A pontból B pontba.

Ez az egysebességes kerékpár viszonylag sík felületeken és 70 és 100 ford./perc közötti fordulatszámon kiválóan működik. De mi történik, ha meredek emelkedőkkel vagy hosszú ereszkedésekkel találkozol? Mert ezzel a kerékpárral felfelé csak gyalogolni tudsz a kerékpárral, és lefelé pedig gurulni az egyetlen fokozatnak köszönhetően.

Ugyanez a helyzet a minden az egyben üzemanyaggal. Az egysebességes kerékpárok menők, de a legtöbbünk számára meglehetősen korlátozott vonzerejük van, és természetesen nem a mi választásunk lenne, ha csak egy kerékpár birtokában lennénk. Ugyanez vonatkozik a „minden az egyben” üzemanyag palackra is – korlátozott vonzerővel rendelkezik és ez semmiképpen sem az, amitől szeretném, hogy az egész versenyem függjön.

Tehát, hacsak nem mindig ugyanazon a hőmérsékleten és páratartalom mellett (plusz-mínusz 5 fok és 5%) edzel az elejétől a végéig, legfeljebb 2-3 órán keresztül, a minden az egyben formula soha nem fog működni.

Most nézzük a 22 sebességes kerékpárt. Sebességet tudsz váltani, bármilyen útszakasz is jöjjön – a rövid, meredek emelkedőktől a hosszú emelkedőkig vagy a hosszú fokozatos ereszkedésekig –, és továbbra is fenntartja a maximális hatékonyságot és tempót. Így Te is ugyanígy képes leszel egymástól függetlenül kezelini a folyadékot, a kalóriákat és az elektrolitokat, és tudod azt módosítani a körülményekhez igazodva. 

Az üzemanyag elválasztásával biztosított rugalmasság a hosszabb edzés során rendkívül fontos, mivel a hőmérséklet, a páratartalom, a terep és a tempó kétségtelenül jelentősen megváltozik az indulás és a befejezés között.

Hogy a koncepciót még jobban megértsük, vegyünk példának egy tipikus triatlont, 100 mérföldes MTB-t, 50 mérföldes trail versenyt vagy hasonlókat – amelyek alapvetően 6-24 óra folyamatos edzéseket követelnek. Ezek az események a kora reggeli órákban kezdődnek, amikor szép és hűvös van, és a nap legmelegebb részében folytatódnak, és később néha vissza mennek a hűvös hőmérsékletre.

10-20 fokos eltérések jellemzőek, és akár 30 fokos hőmérséklet-különbséggel is találkozhatunk.

Az első néhány órában, amikor még hűvös van, a kalória bevitelednek az optimális szinten kell lennie (nálam ez 130-150 kalória óránként), miközben a folyadékbevitel jóval a maximum alatt lesz, és az elektrolit szükséglet minimális.

Azonban, ahogy a hőmérséklet növekszik, és a szervezet egyre inkább kimerül, csökkenteni kell az óránkénti kalóriabevitelt (a szervezet több kalóriát tud feldolgozni hideg időben, mint melegben), ugyanakkor növelni kell a folyadék- és elektrolit bevitelt.

Ezek az eltérő igények könnyen kielégíthetők, ha külön üzemanyagot használsz. Másrészt ezeket a változó követelményeket nem tudod kezelni egy minden az egyben üzemanyag palackkal.

Înapoi
Redirecţiona

cometariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a putea fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Această adresă de email este deja înregistrată!

Cumpărați aspectul

Alege dintre variante!

Editați versiunea
Back In Stock Notification
Termeni si Conditii Generale
this is just a warning
Log in