Powered by Smartsupp
Sari la conținut

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Búzaliszt helyett

Akik egy kicsit is elkezdenek figyelni az egészséges táplálkozásra, azok általában az első lépések egyikeként próbálják teljesen elhagyni a fehér lisztből vagy más finomított lisztekből készülő ételeket és a feldolgozott élelmiszereket. Az étrendjükben használt gabonaféléket próbálják olyan fajtákkal helyettesíteni, amelyek biztosítják a szükséges tápanyagokat és jótékony hatással vannak a szervezetre. Nézzük, melyek lehetnek ezek!

 

Rizs

Elsőként mindenki a rizsre gondol, ami nem csak önmagában, de liszt formájában is elérhető. Sportolók számára kimondottan jó választás, mind a fehér, mind a barna változata, ha szeretnének gondoskodni a megfelelő szénhidrát utánpótlásról.

Vannak azonban olyan ismert és kevésbé ismert egyéb gabonafélék is, amelyekre érdemes vetni egy pillantást, mert segítségükkel sokkal egészségesebb és változatosabb lehet étrendünk, nem is beszélve arról, hogy a sportteljesítményünkre és pozitív hatással lehetnek.

 

Zab

A zab egy manapság nagyon népszerű gabona, amely az utóbbi egy-két évtizedben virágkorát éli és a különböző zabpelyheknek vagy energiaszeleteknek köszönhetően nagyon sokan fogyasztják, de egyaránt elérhető őrlemény vagy liszt formájában is. A sportolók kimondottan szeretik, mert szelet vagy kása formájában elfogyasztva lassan felszívódó szénhidráttal tudják ellátni szervezetüket. Nem véletlenül a zab az egyik fontos összetevője a mi Hammer Food Bar szeletünknek is.

Amellett, hogy kiváló energiaforrás, magas rosttartalmának köszönhetően pozitív hatással van az emésztési folyamatokra és a koleszterinszintre is.

Nagy mennyiségben tartalmaz a szervezet számára szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Található benne B1-, B2-, B3-, B6-, K- és E-vitamin, valamint kiváló kalcium-, magnézium-, réz-, vas-, mangán- és cinkforrás.

Amennyiben szeretnél egy könnyen emészthető, mégis hosszan tartó, nagy mennyiségű energiát és nagyon hasznos tápanyagokat tartalmazó ételt fogyasztani edzéseid előtt, nem érdemes mellőzni a zabból készült kásákat és szeleteket.

 

Hajdina

Ha a genetika oldaláról közelítjük meg a dolgokat, akkor a hajdina egy kakukktojás ebben a felsorolásban, mivel nem számít gabonának, felhasználását tekintve mégis nyugodtan ide sorolhatjuk. A növény fogyasztásra alkalmas magját használják hántolva, egészben vagy liszt formájában.

A hajdinát már nagyon régóta termesztik Európában, ezen belül Magyarországon is, de az utóbbi egy-két évtizedben – az egészséges táplálkozásra való törekvés előretörésével – újra divatba jött, köszönhetően kiemelkedő tulajdonságainak.

Amellett, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét – ami miatt   kedvelt búza helyettesítő – szénhidrátot, vitaminokat (B, C, E), ásványi anyagokat (kalcium, kálium, magnézium), nyomelemeket (vas, réz, cink) és esszenciális aminosavakat tartalmaz. 

Az egyik legnagyobb előnye, hogy teljesen gluténmentes, azért a speciális étrendet követők is bátran fogyaszthatják.

 

Tovább is van

Még korántsem értünk a végére. Hamarosan folytatjuk azoknak a gabonafélének a bemutatását, amiket talán kevesebbet fogyasztunk, mint kellene. Addig is mindenki megvizsgálhatja, hogy az étrendjében megfelelő mennyiségben fordul-e elő a zab, vagy kipróbálhatja a hajdinát.

Miriam Müller képét a Pixabay -ről töltöttem le.

Înapoi
Redirecţiona

cometariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a putea fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Această adresă de email este deja înregistrată!

Cumpărați aspectul

Alege dintre variante!

Editați versiunea
Back In Stock Notification
Termeni si Conditii Generale
this is just a warning
Log in