Powered by Smartsupp
Sari la conținut

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Véradás – jót tesz az egészségnek!

Véradás – jót tesz az egészségnek!

Dr. Bayne French, MD DC írása

 

Néhány hónappal ezelőtt a Vöröskereszt tagja voltam, és nem tudtam nem észrevenni a cukros italokat és finomságokat. A negyedik fánkom után rájöttem, hogy ezek a felajánlások az üzleti tervük részét képezhetik az adományozók csábítására.

Észrevettem több posztert is, amelyeken olyan személyek szerepeltek, akik az életüket köszönhetik annak, hogy vért kaptak.

Szerintem, kisebb lenne a vérkészítményhiány, ha a véradás egészségügyi előnyeit népszerűsítenék.
 

Tehát nézzük át a véradás lépéseit:

Egyeztessünk időpontot; el kell jutnunk a véradás helyszínére, megküzdve a benzin árával és az elhaladó sávban közlekedő tanácstalanokkal;

  • rengeteg papírmunka;
  • várakozás;
  • ujjrúd;
  • sok kérdés;
  • péksütemények, ööö-még nem;
  • nagy furatú tű (amikor először adtam vért, megkérdeztem az asszisztenst, hogy "mit tervezel ezzel?!");
  • talán eltalálják elsőre a vénát, de lehet, hogy nem;
  • hosszas várakozás, amíg a zacskó megtelik; 
  • még több péksütemény;
  • autóval a kocsmába.

Elviselni mindezt, mert törődünk embertársainkkal. Nem csoda, hogy hiány van véradókból.

Valami történik a szervezetben véradáskor, ami biológiailag érdekes. A véradás nemcsak annak jó, aki kapja, hanem annak is, aki adja. Tehát vessünk egy pillantást néhány adatra.

Ha olvastad azokat az írásaimat, amiket korábban publikáltam, valószínűleg találkoztál már a donorok egészségügyi előnyeiről szóló tanulmányokkal, hiszen sok helyen megtalálhatók.
 

Ami széles körben ismert és számos esetben megfigyelhető, az az, hogy a vas felhalmozódik az életkor előrehaladtával. Általában több vasat fogyasztunk, szívunk fel és raktározunk el, mint amennyire a csontvelőnknek szüksége van a vörösvérsejtek előállításához. Nem tekintem ezt jóindulatú folyamatnak. Írtam arról, hogy a vas milyen oxidatív károsodásokra képes a szervezetünkben. Liu és munkatársai (J Biol Chem. 2022) azt vizsgálták, hogy a magas vasmennyiség milyen káros hatással van az egerek genomjára (DNS).  Pontosabban, a magas vasszint megváltoztatta a rágcsáló antioxidáns útjait, és befolyásolta a cirkadián ritmust szabályozó géneket.
 

Szegény állatokat szabad gyökök támadták, és nem tudtak jókat aludni éjszaka.

Yunce et al. (J Basic Clin Physiol Pharmacol. 2016) ezt nyilatkozta… néhány évvel ezelőtt. “A véradás egyik legfontosabb problémája az önkéntesek számának elégtelensége. Ennek a problémának a leküzdésére az egyik javasolt megoldás a véradás új egészségügyi előnyeinek innovációja."
 

Ez a zseni számos vegyszert vizsgált meg a véradókban közvetlenül a véradás előtt és 24 órával később. Szignifikánsan alacsonyabb káros vegyületeket figyeltek meg a véradás után. Az erős antioxidáns szuperoxid-diszmutáz szintjének emelkedése is megfigyelhető volt. Egy olyan egyszerű embernek, mint én, ez azt mutatja meg, hogy kevesebb a rossz/és több a jó dolog a véradásban.

A mikroszkopikus kémiai és egéradatok érdekesek, de mi a helyzet a rákkal és a szívbetegségekkel? Ez az, ami mindannyiunkat érdekel, igaz?
 

Rák

Merk et al. (Int J Epidemiol. 1990) közreműködésével közel 40 ezer donort vizsgáltak meg 13 éven keresztül. “Összességében náluk jelentősen csökkent a rák előfordulása."

Zhao et al. publikált egy tanulmányt, amely több mint 1 millió svéd véradót vizsgált.

Számos tanulmányban összefüggést mutattak ki a rendszeres donorok és a tüdő-, máj-, vastagbél-, gyomor- és nyelőcsőrák előfordulása között. Korábban felmerült az aggodalom, hogy a rendszeres véradás esetleg növeli bizonyos típusú vérrákok, például a leukémia előfordulását. Zhao et al. kiterjedt tanulmányaiban nem látták ezt az összefüggést.

Nemrég Su és mtsai. (J Oncol. 2022) 1,6 millió donort hasonlított össze egy nem donor csoporttal. A donorcsoportban a máj-, tüdő-, limfóma- és nyelőcsőrák előfordulási gyakoriságának jelentős csökkenését figyelték meg.

 

Szívbetegség

Salonen et al. (Am J Epidemiol. 1998) segítségével azt feltételezték, hogy a teljes szervezet vastartalmának csökkentése véradáson keresztül csökkentheti a szívroham kockázatát. A csapat körülbelül 9 éven keresztül 2800 férfit követett nyomon, és megállapította, hogy

"a véradóknál 88%-kal csökkent az akut szívinfarktus (szívroham) kockázata a nem véradókhoz képest."

Egy 2001-ben végzett 38 000 férfi bevonásával végzett tanulmány tehát biztosan megerősítené ezeket a megállapításokat (Ascherio et al. Circulation. 2001). Ezeket a férfiakat 4 évig követték nyomon, és a következtetés az volt, hogy "A vizsgálat eredményei nem támasztják alá azt a hipotézist, hogy a szervezetben a csökkent vasraktárak csökkentik a szívkoszorúér-betegség kockázatát." Az orvosi tanulmányokban vannak hiányosságok? Úgy tűnik, a legitim folyóiratokban közzétett megalapozott kutatások eltérő eredményeket mutatnak. Négy év utánkövetés azonban kicsit rövid.

Nézzünk meg egy új, erőteljes tanulmányt, melynek neve Systematic Review. Ez számos más tanulmány összefoglalója. Quee et al. (Transfus Med Rev. 2022) tanulmánya 44 olyan vizsgálatot tartalmazott, amelyek megfeleltek a felvételi kritériumoknak. Ezek közül 14 jó minőségűnek bizonyult. Ebből a 14 jó tanulmányból 9 szívbetegségvédő hatásról számolt be.

Következtetés

Mi, emberek, következésképpen egy fantasztikus képességet fejlesztettünk ki a zsír és a vas tárolására a genetikai mutációk révén. Ezek a mutációk kedvezőek voltak elődeink számára. Ma már nem olyan jók nekünk. A megemelkedett vasraktárakat káros leletnek tartom, én rendszeresen ellenőrzöm a saját szintemet.

A véradás hatékony megelőző módszer az egyéni egészség és a betegségek kockázatának csökkentésére. Évente 2-3 alkalommal adok vért, és nem hiszem, hogy bármilyen káros hatással lenne a sportteljesítményre. A vörösvértestekben lévő hemoglobinunk oxigént szállít, nem vasat. Nem kell nagy mennyiségű vas ahhoz, hogy csontvelőnk sok hemoglobint építsen be vörösvérsejtjeinkbe.

Bár a véradásnak számos logisztikai lépése van, megéri, és idővel könnyebbé válik. Ha a véradás előtt néhány órával a bőrre zsibbadást segítő gélt kenünk, megszüntethetjük a tűvel kapcsolatos kényelmetlenséget. 

Javaslom azt is, hogy véradás előtt nézesd meg a vas- és ferritinszinted, majd azt követően is.

Mint mindig, most is képezd magad, és tedd azt, ami neked jó. Nem kell meggyőznöd az orvosod, és nem kell engedélyt kérned. Jó eséllyel egészségesebb vagy, mint ők. És keményebb.

Înapoi
Redirecţiona

cometariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a putea fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Această adresă de email este deja înregistrată!

Cumpărați aspectul

Alege dintre variante!

Editați versiunea
Back In Stock Notification
Termeni si Conditii Generale
this is just a warning
Log in