Powered by Smartsupp
Sari la conținut

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Cukor – Az antitetikus teljesítményfokozó

Cukor – Az antitetikus teljesítményfokozó

Dr. Bayne French írása

Sok mindent "cukornak" neveznek. Régen Sugar Frenchnek hívtak. Később rájöttem, hogy azért, mert az emberek szerettek velem harcolni, de ez nem is fontos.

Bár a harci rekordom nem az volt, amit reméltem, fontos tudni, hogy az igazi cukor a szacharóz. A szacharóz egy glükózmolekulából áll, amely egy fruktózmolekulához kapcsolódik. Cukorfogyasztás után (ami remélhetőleg ritkán fordul elő) a szacharóz fehérje enzim a felére csökken. Ezután a glükóz és a fruktóz felszívódik a véráramba.

A fruktóz természetesen előfordul gyümölcsben, agavéban, mézben és egyes zöldségekben is.

A feldolgozatlan fruktóztartalmú élelmiszerekben viszonylag alacsony mennyiségben fordul elő. A bennük lévő rostok és fitonutriensek hatására a fruktóz lassan szívódik fel a vérbe, ami metabolikusan kedvező.

A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS) a természetben nem fordul elő. Nagyon kedvezőtlen hatása van. Több mint 50%-ban fruktóz, de akár 65%-ban is tartalmazhatja azt. 1957-ben fejlesztették ki az Oklahoma Állami Egyetemen. A HFCS az 1970-es években került be az ételeinkbe. 1984-ben a Coca-Cola és a Pepsi élelmiszergyártó vállalat szacharózról HFCS-re váltott. Vannak állóképességi sportolóim, akik rendszeresen isszák ezeket az italokat. Bélproblémáik, pattanásaik, puffadásos tüneteik, zsíros májuk és cukorbetegségük van.

A HFCS annyira aktív biológiailag, és az anyagcserét nagyon megzavarja, hogy szinte megjósolható a zsírmáj-betegségre utaló bizonyíték a rendszeres üdítő italokat fogyasztók körében, beleértve az állóképességi sportolókat is.

A glükóz cukorrész megemeli a vércukorszintet, megnöveli az inzulint és elősegíti a zsírképződést. Idővel az inzulinszint emelkedése inzulinrezisztenciához és végül 2-es típusú cukorbetegséghez vezet.

Tehát a cukornak (szacharóznak) két fegyvere van: a glükóz és a fruktóz.

Egyéb dolgok, amiket másoktól hallottam

1) Ha magas szinten lévő állóképességi sportoló lennék, akkor rengeteg nitrogén-monoxidot (NO) szeretnék a szervezetemben. A NO számos kedvező hatást fejt ki, és sok szövetben termelődik, beleértve a szívet, a májat és az erek belső bélését.

Mint a legtöbb emberi dolog, az NO biokémiája is rendkívül bonyolult. Jól ismert, hogy fokozza a szövetek véráramlását (vazodilatok). Ezenkívül megkönnyíti a glükóz bejutását az izomsejtekbe.

Ha nagyon messzire és gyorsan futnék, vagy darabokra szednék egy 700 kilós jávorszarvast a hegyekben, akkor szeretném, ha több vér jutna az izmaimba, és több glükóz kerülne be az izomsejtjeimbe.

Tudod, hova lehet jutni ezzel: a cukor megzavarja a NO képződését. Ahogy a húgysavról szóló legutóbbi cikkemben is írtam: "Miért akarsz rendszeresen cukrot fogyasztani, vagy cukrot tartalmazó üzemanyagot inni?"

2) Sok ultra-magas szintű, olimpiai kaliberű, borzasztóan jó, félelmetes erős, vad szörnyeteg, mint én, tudja, hogy a teljesítményed a vesédtől függ. Igen, ez a szerv meghatározza a folyadékot és az elektrolit egyensúlyt. Edzett, akárcsak az izmaid és az elméd. A cukor, elsősorban a fruktóz fele révén, az antidiuretikus hormon (ADH) képződését hajtja végre. Az ADH egy csodálatos hormon (mint minden emberi dolog), amelyet az agy termel, majd az agyalapi mirigy tárol és bocsát ki.

Az ADH fontos a sportolók számára. Ahogy a neve is sugallja, megzavarja a diurézist (szivárgást). Így ragaszkodunk a vízhez, ami fontos a kiszáradás ellen. Az ADH szintek általában erős megerőltetés hatására emelkednek, és lássuk be, senki sem akar megállni és pisilni verseny közben, ezért is szerettem az akadálypályás versenyt. Már amúgy is nedves és sáros vagy. :)

A túlzott ADH a teljesítmény gátlója, ami felesleges folyadék felhalmozódást okoz, így torzítja az ember "teljesítmény-súly arányát". Minél több súlyt viszel, annál rosszabb az erőd. Az ADH, sajnos a sportteljesítmény miatt érszűkületet is okoz. Emlékezzünk vissza, hogy a dinitrogén-oxid értágító, javítja az izom véráramlását. Az ADH csökkenti az izom véráramlását.

Tudod, hova akarok kilyukadni ezzel: a cukor serkenti az ADH kialakulását. A cukor közvetlenül több folyadék felhalmozódást és kevesebb véráramlást eredményez az izmokban. Azok a cégek, amelyek a cukrot üzemanyagként hirdetik, vagy kétszínűek, vagy tudatlanok. És a tudatlanság egy olyan területen, ahol szakértelmet vallasz, idiotizmus.

3) Az emberek mindig azt mondják: "Le akarok fogyni." Dehogy. Amit tenni akarsz, az a zsírégetés. Ez konkrétabb, nem? „Gyorsabban akarok futni (biciklizni, úszni stb.)." Dehogy. Azt szeretnéd, hogy az izomciklusod gyorsabban és hosszabb ideig bírja kimerültség nélkül. Ez nem jelentéstan.

Ismerdd meg az adenozin-trifoszfátot, az ATP-t. Az ebben a vegyületben lévő kémiai energia mechanikai energiává alakul az izomsejtek ciklusa során. Az ATP testünk abszolút alapvető energiavalutája. Előállítása és későbbi hasznosítása kiemelten fontos az optimális sportteljesítményhez.

A sejtjeinkben lévő mitokondriumok alkotják ezt a vegyületet.

Az alábbiakban egy részlet a legutóbbi húgysavval kapcsolatos cikkemből,

"Amikor cukrot fogyasztunk, a fruktokináz enzim metabolizálja a fruktózdarabot. Ehhez a folyamathoz ATP-t használ. Douard és munkatársai (J. of Phys. 2013. január) kimutatták, hogy a sejtek fruktózterhelése, amelyet a cukorral édesített italok biztosítanak, az ATP mennyiségének csökkenését okozza 40-50%-ban. A cukor rontja a teljesítményt azáltal, hogy kimeríti a primer energia valutáját. Az az elképzelés, hogy a cukor jó üzemanyagforrás az állóképességi törekvésekhez, mélyen élettani és biokémiai szempontból hibás, és a tudomány lényegében ennek az ellenkezőjét mutatja."

Összefoglalás

  • A fent vázolt alapvető, biokémiai okok arra utalnak, hogy a cukor ellensége az optimális sportteljesítménynek.
  • A cukornak, mint alapvető üzleti modellnek meg kell szűnnie, és a cukorgyártó/promóciós cégeknek és filozófiáiknak el kell tűnnie… ez ilyen egyszerű.
  • A tartós és valódi változás életbe léptetéséhez egyéni szinten kell ennek megtörténnie. Ez azt jelenti, hogy te csináld másképp a dolgokat.
  • Tanítsd magad, igazodj ahhoz, ami számodra értelmes, társulj azzal, akiről úgy érzed, hogy hiteles.

 

Înapoi
Redirecţiona

cometariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a putea fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Această adresă de email este deja înregistrată!

Cumpărați aspectul

Alege dintre variante!

Editați versiunea
Back In Stock Notification
Termeni si Conditii Generale
this is just a warning
Log in