Powered by Smartsupp
Sari la conținut

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Probiotikumok

Probiotikumok

Az immunrendszer erősítése vagy a sérült bélflóra (bélmikrobiom) helyreállításának segítése. Mindkét esetben kiváló választás a probiotikumok fogyasztása. Lássuk, pontosan mik is ezek a probiotikumok és milyen forrásból érdemes bevinni őket!

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy az év végi lehűlést nem sikerült megfelelően követni az öltözködéssel, aminek egy nagyon kellemetlen megbetegedés, antibiotikum-kúra, majd azt követően a bélmikrobiom egyensúlyának a felborulása és hasmenés lett a jutalma.

Ha már átesünk hasonlón, akkor tudjuk, hogy nem csak a megfelelő öltözködésre kell figyelnünk, de a megelőzés érdekében immunrendszerünket is érdemes felkészítenünk erre az időszakra.

Legyen szó gyógyszerek (antibiotikum, NSAID), esetleg nagyon egyoldalú táplálkozás következtében károsodott bélflóra regenerálásáról vagy az immunrendszer erősítéséről, a probiotikumok bevitele a szervezetbe jó döntés.

Bélflóra vagy bélmikrobiom: az egészséges bélrendszert mikroorganizmusok sokasága alkotja. Ezek különböző baktériumok, gombák vagy vírusok, amelyek billiónyi számban találhatóak meg a belekben. Bár korábban ezeknek az összességét bélflórának nevezték – amely kifejezéssel a legtöbben főleg a reklámokban találkozhattak – ez a kifejezés mára elavultnak számít, sokan már a bélmikrobiom névvel hivatkoznak rá. A változtatás oka, hogy a flóra szó inkább növényekre utal, mint mikroorganizmusokra.

Bár ugyanazt kell érteni alattuk, de előfordulhat, hogy valahol az egyiket, máshol pedig a másik kifejezést használják.

Prebiotokum és Probiotikum

Amikor a probiotikumokat tartalmazó élelmiszerek vagy étrendkiegészítők környékén kezdünk el nézelődni, akkor elég hamar találkozni fogunk egy másik fogalommal, a prebiotikumokkal. Mi a különbség a kettő között?

A probiotikumok olyan mikroorganizmusok (baktériumok, gombák), amelyek még élve elérik a vastagbelet, majd ott a szervezet számára hasznos szerepet töltenek be, segítenek a bélmikrobiom optimális működésében.

A prebiotikumok viszont olyan anyagok, amelyek az emésztőrendszer felső szakaszán emésztetlenül jutnak át, majd segítik a vastagbélben található mikroorganizmusok szaporodását, anyagcseréjét. Tehát amíg a probiotikumokkal a bélrendszerben található mikroorganizmusokat tudjuk pótolni, addig a prebiotikumokkal a már ott lévőket támogatni.

A bélmikrobiom nélkülözhetetlen

Az egészséges bélmikrobiom nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy a szervezet immunrendszere és emésztőrendszere megfelelően működjön. Amellett, hogy szerepük van a tápanyagok megemésztésében és védelmet nyújtanak a kórokozókkal szemben.

A bélnyálkahártyán található mikroorganizmusok olyan fontos funkciókat is ellátnak, mint a vitamintermelés (például B-vitaminok és K-vitamin), valamint segítik a kalcium, magnézium és a vas, de meggátolják a különböző toxinok és allergének felszívódását.

A folytatásban

Most, hogy nagy vonalakban megismerkedtünk az egészséges bélflóra fontosságával, felmerül a kérdés, hogyan tudjuk visszaállítani a sajátunk egyensúlyát annak sérülése esetén. Következő cikkünkben bemutatjuk azokat a módszereket, amelyekkel megfelelő mennyiségű probiotikumot tudunk bevinni a szervezetünkbe.

Înapoi
Redirecţiona

cometariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a putea fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Această adresă de email este deja înregistrată!

Cumpărați aspectul

Alege dintre variante!

Editați versiunea
Back In Stock Notification
Termeni si Conditii Generale
this is just a warning
Log in