Powered by Smartsupp
Sari la conținut

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

D-VITAMIN – FONTOS AZ IZOMERŐ FENNTARTÁSÁHOZ

D-VITAMIN – FONTOS AZ IZOMERŐ FENNTARTÁSÁHOZ

Steve Born írása

A 88. születésnapja előtti napon Clint Eastwoodot megkérdezték, hogyan maradt ilyen fiatal és aktív. Eastwood válasza: „Nem engedem be az öreget.” Imádom ezt a szólását!

Bár az öregedést nem tudjuk teljesen megállítani, lassíthatjuk a folyamatot – egy ideig nem „engedjük be az öreget” (természetesen az „öregasszonyt” sem) – több területen. Például az étrend, étrend-kiegészítés, testmozgás, elegendő alvás és sok más segítségével, és még sorolhatnám.
 

Az öregedési folyamat késleltetésének egyik fontos területe, különösen a sportolók számára, az izomerő megőrzése, amelynek elvesztését hivatalosan dinapéniának nevezik. Az Országos Biotechnológiai Információs Központ kifejti:
 

A dinapenia (ejtsd: dahy-nuh-pē-nē-a, görög fordításban az erő, az erő vagy az erő szegénysége) az izomerő életkorral összefüggő vesztesége, amelyet nem neurológiai vagy izombetegségek okoznak. A Dynapenia hajlamosítja az idősebb felnőtteket a funkcionális korlátok és a halálozás fokozott kockázatára. [1]

A Calcified Tissue International és a Musculoskeletal Research folyóiratban [2] részletezett tanulmány összefüggést talált az alacsonyabb D-vitamin szint és a dynapenia kialakulásának nagyobb kockázata között több mint 3200 férfi és nő adatai alapján. 50 éves és idősebb korosztályt használtak ehhez a vizsgálathoz. A vizsgálat kezdetén a fogási erő alapján a résztvevők egyike sem mutatta a dynapenia jeleit.

A résztvevők szérum 25-hidroxi-D-vitamin szintjét is ekkor mérték, és elégségesnek, elégtelennek vagy hiányosnak minősítették. A kutatók négy év elteltével újraértékelték a résztvevők szorító erejét.

  • Elegendő – a 25-hidroxi-D-vitamin szintje legalább 20 ng/ml
  • Elégtelen – a 25-hidroxi-D-vitamin szintje 12-20 ng/ml
  • Hiányos – a 25-hidroxi-D-vitamin szintje kevesebb, mint 12 ng/ml

 

Fontos megjegyzés: Az optimális tartomány 50-80 ng/ml.

Az eredmények azt mutatták, hogy az elegendő csoporthoz képest az elégtelen csoportban szignifikánsan 55%-kal nagyobb volt a dynapenia kialakulásának kockázata, míg a hiányos csoportban 70%-kal volt nagyobb a kockázata.

Egy dolog, ami felkeltheti a figyelmedet, az az, hogy az „elégséges” kategória olyan szintről indult (20 ng/ml), amely messze az optimális 50–80 ng/ml szint alatt van. Nem tudjuk, hogy a résztvevők közül hányan voltak az optimális szint közelében vagy azon belül, de gondoljunk csak bele, mennyivel nagyobb lenne a dynapenia kockázata, ha az „elégséges” csoport nem közelítené meg az ideális 50-80 ng/ml-t  szintet.

Összefoglalás

A D-vitamin vitathatatlanul a legtöbbet kutatott vitamin, és az optimális szinten biztosított előnyei jelentősek és széles körűek. Ezek az előnyök magukban foglalják az izomerő megőrzését is. Ahogy öregszünk, ez létfontosságú mindenki számára, nem csak a sportolók esetében.

A legjobb módja annak, hogy megtudd, mennyi D-vitaminra van szükséged, a 25-hidroxi-D-vitamin vérvizsgálat, amelyet 25(OH) D-tesztnek is neveznek. Sok ember számára a 2000 NE (50 mcg) mennyiség gyakran teljesen elegendő, másoknak pedig, akiknek többre van szükségük, ez kiváló kiindulópont. 2000 NE (50 mcg) az EnDuro D lágyzselé kapszulában található mennyiség. Ezen kívül az EnDuro D ideális mennyiségű K2-vitamint is tartalmaz, amely saját erőteljes előnyeinek biztosítása mellett tökéletesen kiegészíti a D-vitamint.

 

Referenciák: [1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3571692/[2] https://link.springer.com/article/10.1007/s00223-022-01021-8

 

 

 

 

Înapoi
Redirecţiona

cometariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a putea fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Această adresă de email este deja înregistrată!

Cumpărați aspectul

Alege dintre variante!

Editați versiunea
Back In Stock Notification
Termeni si Conditii Generale
this is just a warning
Log in