Powered by Smartsupp
Sari la conținut

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Időszakos Böjt, 1. rész

Időszakos Böjt, 1. rész

Dr. Bayne French MD DC írása

 

Az önkéntes böjt számos kultúrában és vallásban előfordul évezredek óta. A muszlimok, hinduk, buddhisták és katolikusok rendszeresen böjtölnek. Hippokratész és még Benjamin Franklin is rendszeresen böjtölt. Évmilliók óta önkéntelen módon is gyakorolják, más néven étkezés megvonást jelent.

 

Mi, emberek tökéletesen alkalmasak vagyunk arra, hogy hosszú ideig evés nélkül maradjunk, magas szintű funkcióval, és képesek vagyunk harcolni, utazni, építeni, és élvezni egy kis romantikát is közben. 

 

De a legtöbb ember számára az étkezés elmaradása orvosi vészhelyzetnek felel meg. Charles Morse (Anthony Hopkins) azt mondta a The Edge-ben, hogy „amit az egyik ember megtehet azt a másik is megteheti”. Amit valaki megtehet a böjttel kapcsolatban, akár most, akár 100 000 évvel ezelőtt, arra a másik ember is képes. Csak némi gyakorlást és alkalmazkodást igényelhet.

 

De miért akarnád ezt? Mert divatos? Van egy nagyon reménykeltő tendencia abban, hogy miként tekintünk az optimális emberi életre, ami nagyrészt a sejtrendszerünk működésén alapul. És ezt garantálom… az ősemberek nem ettek reggelit, tízórait, ebédet, uzsonnát, vacsorát, desszertet és sok rágcsálnivalót sem. Mind az elhízott, mind az optimális testtömegű egyéneknél számtalan egészségügyi előnyt és számos betegség visszafordítását tapasztaltam pusztán a szénhidrát korlátozásával és az evés nélküliséggel. Ijesztőnek tűnik, de nagyon kivitelezhető, és számos kezelési mód kipróbálható, testre szabható.

 

Széles körben ajánlott, hogy mielőtt elkezdené valaki a böjtöt, forduljon orvosához. Nem értek egyet, nevetséges tanács! Valószínűleg olyan kérdéseket fog feltenni, amelyekre nincs hasznos válaszuk. A legtöbb egészségügyi szolgáltató nem sokat tud a böjtről. (Vagy az egészséges táplálkozásról.) Mondhatják, hogy a böjt „alultápláltsághoz” vezethet. Vagy itt van egy jó megoldás, a böjt „izomsorvadáshoz” vezet. Élettanilag tökéletesen alkalmasak vagyunk a böjtre, és nagyon biztonságos.

 

Vannak bizonyos betegségek, amelyek veszélyessé tehetik a böjtöt, például a II-es típusú cukorbetegség, amely inzulint vagy más vércukorszint-csökkentő gyógyszert igényel; ezek hipoglikémiát okozhatnak, ezért a kockázat csökkentése érdekében valóban orvosi tanácsot kell kérni. Azonban, mint az egészséggel és jóléttel kapcsolatos legtöbb dolog esetében, képezd magad, és vedd kézbe, hogy mit és miért szeretnél csinálni. Ne hagyatkozz senki másra, ha az egészségedről van szó.

 

Mi az az időszakos böjt?

 

Az időszakos böjt (IF) az evés hiánya: az étkezés megtagadása annak ellenére, hogy rendelkezésre áll. Nincs szabványos időtartam vagy általánosan elfogadott kiváló módszer, bár a cikk későbbi részében több kezelési móddal is foglalkozunk. Alapvetően az egész azon az ötleten alapul, hogy megtagadjuk az étkezést, hogy az elhízás hormonja, az inzulin elég hosszú ideig elnyomja a hatását ahhoz, hogy elkezdjük elégetni a zsírraktárainkat. Az időkorlátos étkezés egy általánosan használt kifejezés, és az IF szinonimája.

 

Az elmúlt 10 évben az IF általánossá vált. Dr. Michael Mosley tévés dokumentumfilmje és The Fast Diet című könyve indította el a jelenlegi népszerűségét. Ezt Kate Harrison 5:2-es diétája követte. Más szerzők és sportolók blogot és könyveket írtak a témával kapcsolatban. Dr. Fung The Obesity Code című könyve kiemelkedő bizonyítékokon alapuló összefoglaló forrást nyújt a böjtről.

 

Tökéletesen megterveztük az evési állapot és az éhezési állapot közötti átmenetet. Lehet pörgetni egy palackot, és az emberiséggel kapcsolatos problémára utalna (jelenleg valóban küzdök a kitérő késztetés ellen), de az egyik fő probléma az, hogy egyszerűen vehemensen kerüljük az étel nélkül maradást. A rendszeres étkezés igénye mélyen beépült kultúránkba. Ezt a hibás elképzelést pedig széles körben terjesztik a csökevényes táplálkozási „szakértők” és a tanácsadó „szervek”.

 

Kivéve, ha valaki már elsajátította az LCHF (low-carb highfat) étkezést, minden étkezésnél és uzsonnánál a nagyon erős anabolikus hormon, az inzulin feltűnik. Ez a tüske segít a vércukorszintet szénhidrátaink szűkös raktározási formájává, glikogénné alakítani. Amikor a máj megtelik glikogénnel, ami nagyon könnyen bekövetkezik, a vércukor többi része zsírokká alakul a lipogenezisnek nevezett folyamat során.

 

Ez a zsír a májban raktározódik (zsírmájbetegség, világjárvány), és számos más lerakódást is okoz a szervezetben (elhízás, világjárvány).  Ez a folyamat a koplalással megfordul. Az inzulinszint zuhan, a glikogén gyorsan elhasználódik, és fokozatosan megnyílnak a zsírraktárak is.

 

Tekintsük át a dolgok fiziológiai oldalát is. A túlélésre összpontosító primitív agyunk, amely sajnos az anyagcserénk élén áll, minden bizonnyal azt akarja, hogy raktározzon a szervezet. Ha a cél a karcsúság, a fittség és a betegségek megelőzése, akkor erősen tanácsos rávenni az agyunkat, hogy eszerint irányítsa szervezetünket. Csodálatos túlélő vezetésének köszönhetően sokszor nem egyértelmű a cél. Azt tudjuk irányítani, hogy hogyan és mikor eszünk.

  

Ha javasolhatom…

Törekedj a koplalással töltött idő növelésére. Sokan egy kis gyakorlással úgy találják, hogy a reggeli rutinszerűen kihagyható, és napi két ízletes, tápanyagdús, szénhidrátszegény, magas zsírtartalmú étel elfogyasztható, és a nassolás iránti vágy gyakorlatilag megszűnik.

A reggeli kihagyása, egy későbbi ebéd és egy nagyobb vacsora úgy tűnik, hogy a legtöbb ember számára maximalizálja a böjt előnyeit.

Egy praktikus mód, hogy először megvizsgáld az LCHF étkezést. Majd lassan áttehető az első étkezés későbbre.

 A szervezetben számos neurológiai és hormonális erő összeesküszik az inzulinszint emelésére. Miért? Mert ez egy anabolikus, túlélési hormon, és az agyunk nagyon-nagyon azt akarja, hogy túléljünk. Az LCHF-diéta fogyasztása erőteljesen befolyásolja az inzulinszekréciót, az anyagcserét és az általános egészségi állapotot. Az IF hozzáadása tovább erősíti ezeket a hatásokat. Sok szaktekintély, köztük Dr. Fung, úgy véli, ez a leghatékonyabb módja az inzulin csökkentésének, ezáltal lehetővé téve a zsírégetést. És ez teljes mértékben a mi ellenőrzésünk alatt áll. Te irányítod.

 

Az időszakos böjt előnyei:

 

 * Csökkenő gyulladás

 * Hosszú élettartam

 * Fogyás

 * Fokozott inzulinérzékenység

 * A gyógyszeres kezelés csökkentése

 * A II-es típusú cukorbetegség javulása vagy akár visszafordítása

 * A sejtjelátvitel fokozása az autofágia aktiválása (sejttisztítás)

 * Szabadság és megszabadulás az élelmiszer-függőségtől

 * Több idő és termelékenység

 * Pénz megtakarítás

 * Ketonok előállítása

 

 

Înapoi
Redirecţiona

cometariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a putea fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Această adresă de email este deja înregistrată!

Cumpărați aspectul

Alege dintre variante!

Editați versiunea
Back In Stock Notification
Termeni si Conditii Generale
this is just a warning
Log in