Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Néhány fontos információ a sportitalokról

Néhány fontos információ a sportitalokról

Sportital: jobb, mint a víz?

A víz természetesen elengedhetetlen a sportolás közbeni folyadékpótlás, a hidratáció szempontjából, azonban önmagában nem elég arra, hogy megfelelően pótolja az elégetett szénhidrátokat és a felhasznált elektrolitokat.

Ezért fejlesztették ki a különböző- előre bekevert vagy por állagú – sportitalokat, amelyek megfelelő arányban tartalmazzák a szénhidrátokat és ásványi anyagokat.

A hangsúly pedig a megfelelő arányon van. Nem mindegy ugyanis, hogy a szénhidrátot egyszerű vagy összetett cukrok bevitelével pótoljuk, mint ahogy az sem, milyen és mennyi ásványi anyagot tartalmaz a sportitalunk.

A komplex, lassabban felszívódó szénhidrátok alkalmazásával nem csak az energiaszint káros kilengéseit, a „cukorsokkot” tudjuk elkerülni sport közben, hanem – mivel ezek a szénhidrátforrások könnyebben emészthetőek – a kellemetlen gyomorproblémákat is.


A megfelelő elektrolitpótlás nem egyenlő kizárólag a só és a kálium pótlásával. A sporttevékenység intenzitásától és annak hosszától függően egyéb vitaminok és ásványi anyagok is ürülnek szervezetünkből, amelyet pótolnunk kell.


A fentieket szem előtt tartva fejlesztette ki a Hammer Nutritions a HEED és a PERPETUEM sportital-porokat.

A Hammer HEED a rövidebb, 2-3 órás edzésekre vagy versenyekre van tökéletesítve, míg a Hammer PERPETUEM a hosszabb, 3 órát meghaladó sporttevékenységek közbeni hidratálásra és energiapótlásra van optimalizálva, ezért már fehérjét és zsírt is tartalmaz.

Mitől lesz egy sportital izotóniás?

Az izotónia a folyadék sűrűségére, koncentrációjára vonatkozó kifejezés. Izotóniás sűrűségű az a sportital, amelynek koncentrációja 285-300 mosmol/liter. Ez a 0,9%-os nátriumklorid oldat, azaz fiziológiás sóoldat koncentrációja, ami az emberi vérhez leginkább hasonló.

Az ennél hígabb italok (csapvíz) hipotóniásak, míg a magasabb koncentrációjúak (gyümölcslevek, tej) hipertóniásak.

Sportitalunk koncentrációja azért jelentős, mert befolyással van arra, hogy mennyi energiát képes szolgáltatni és szervezetünk milyen gyorsan képes azt felszívni. Az izotóniás italok ebből a szempontból ideális sűrűségűnek mondhatók.

Az ideális sportital vagy sportital-por tehát megfelelő koncentrációban tartalmazza a szükséges szénhidrátot és elektrolitokat, viszont nem tartalmaz olyan felesleges dolgokat, mint a vitaminok, tartósítószer vagy hozzáadott színezék. A Hammer HEED és a Hammer PERPETUEM pont ilyenek.

Megtalálod őket üzletünkben, webshopunkban vagy viszonteladóinknál. Válassz egy finom ízt, tégy egy próbát, írd meg véleményed!

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés