Powered by Smartsupp
Sari la conținut

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Miért fontos a vas?

Miért fontos a vas?

Miért kell figyelnünk a szervezetben található vas mennyiségére? Mitől olyan kulcsfontosságú alkotóelem? Mitől alakulhat ki a hiánya? Mi a különbség a vashiány és a vashiány okozta vérszegénység között? Körbejárjuk a témát.

 

A szervezetünk vasraktárainak a megfelelő töltöttsége elengedhetetlen. De mitől is olyan fontos ez az esszenciális mikroelem? Mi utalhat a hiányára? Kiknél fordulhat elő és hogyan előzhetjük meg, hogy a mennyisége túlságosan lecsökkenjen szervezetünkben? Ha mindezen kérdésekre választ szeretnénk kapni, akkor a hemoglobinnal kell kezdenünk.


 

Hemoglobin

A hemoglobin a vörösvértestben termelődő fehérje, amelynek legfőbb feladata az oxigén szállítása a szervezetben. Ezt a hemoglobin szerkezetében található vasatomoknak – pontosan 4 darabnak – köszönhetően oldja meg, amelyek képessé teszik az oxigénmolekulák megkötésére.

A megkötött oxigént a keringési rendszer segítségével juttatja el a szövetekhez, ahonnan az oxigén leadása után szén-dioxidot köt meg és a tüdő felé szállítja, hogy az távozhasson a szervezetből.

 

A nem megfelelő hemoglobin-szintet okozhatja a vörösvértestek pusztulása, vérzés vagy valamilyen betegség, de a leggyakoribb ok, hogy a csontvelő nem tud kellő mennyiséget előállítani, amit a szintetizálásukhoz szükséges vasatomok hiánya okoz.

 

A vörösvértestek és ezzel a hemoglobin nem megfelelő mennyiségben történő előállításának oka lehet még a folsav vagy a B12 vitamin hiánya, toxinok jelenléte vagy valamilyen betegség is, de a vérszegénység leggyakoribb kiváltó oka a vashiány.

 

A vas

Mint láthatjuk, a vas kulcsfontosságú a szervezet oxigénellátásában és ezzel a megfelelő energia anyagcserében, a kognitív- és immunfunkciókban. Ezek nem csak az általános egészségi állapot fenntartása érdekében fontosak.

Az emberi testben található vas optimális szinten tartása az aktívan sportolók számára elengedhetetlen, ugyanis annak hiánya nagyban befolyásolhatja az állóképességüket, hangulatukat, fáradtságérzetüket, az edzéseken és versenyeken nyújtott teljesítményüket.

 

A sportolók fokozottabban ki vannak téve a vasraktárak kimerülésének, köszönhetően a sportolás közbeni erőkifejtés okozta hemolízisnek (vörösvértestek szétesése), aminek okai lehetnek az összehúzódó izmok okozta károsodás a vörösvértestekben, acidózis, magas testhő, esetleg a gyomorban vagy bélrendszerben előforduló vérzés.

 

Foot-strike hemolízis: ha a témában olvasgatunk, akkor hamar előkerül a foot-strike hemolízis (lépés-kiváltotta vagy talp ütődése okozta hemolízis) kifejezés. Azt az eseményt nevezik így, amikor a vörösvértestek áthaladnak a talp hajszálerein és futás közben, a talp leütésének hatására sérülést szenvednek. A témában végzett tanulmányok eredményei alapján azonban nincs egységes álláspont ennek szerepéről a sportolás közben elszenvedett hemolízisben.

 

További kockázati faktorok lehetnek a következők, amelyek esetében megnő a vashiány és vashiányos anémia kialakulásának esélye:

  • Vegetáriánus vagy vegán étrend
  • Állóképességi sportok, ahol jóval hosszabb ideig teszik ki szervezetet a sport okozta stressznek.
  • Női sportolóknál, a menstruáció okozta vérveszteség
  • Gyomor és bélrendszeri rendellenességek
  • Serdülő, még növésben lévő sportolók
  • Magas tengerszint feletti magasságon végzett edzések

 

Folytatjuk

Következő cikkükben bemutatjuk a vashiány tüneteit és a megelőzés legjobb módszereit, valamint azt, hogy mit tehetünk, ha már bekövetkezett a baj.

Narupon Promvichai képét a Pixabay -ről töltöttem le.

Înapoi
Redirecţiona

cometariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a putea fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Această adresă de email este deja înregistrată!

Cumpărați aspectul

Alege dintre variante!

Editați versiunea
Back In Stock Notification
Termeni si Conditii Generale
this is just a warning
Log in