Powered by Smartsupp
Sari la conținut

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Stratégiák a hőség kezelésére

Stratégiák a hőség kezelésére

Dean Karnanzes írása

A Furnace Creek a föld legforróbb helyeként ismert. A hőmérséklet ott meghaladja az aszfalt olvadó, hajszálvesztését okozó 54 celius fokot. A Furnace pedig történetesen a 135 mérföldes Badwater Ultramarathon pálya mentén található. Ami a hőségben való versenyzést illeti, semmi sem extrémebb, mint a Badwater Ultramarathon.

Miután megcsináltam ezt a versenyt néhányszor (oké, tízszer), megtanultam több dolgot a túl meleg hőmérsékleten való edzésről. A tanulságokat mindenkire alkalmazni lehet, aki hőségben edz, nem csak a Death Valley-i Furnace Creek pokoljárására vonatkozik.

A hőséghez közeledve elemző stratégiát alkalmazok. Két külön rendszer szabályozható: a külső és a belső rendszer. Megfelelő intézkedéseket kell tenni mindkettő ellenőrzése érdekében.  Nézzük ezeket alább.

Külső rendszer

A külsőd hűvösségének megőrzésére vonatkozó stratégia megfogalmazásakor azt tanácsolom, hogy felülről kezdd (azaz a fejeddel) a hűtést. Ha túlmelegszik a fejed, akkor a játéknak vége. A jó sapka tehát elengedhetetlen, ha felfelé kúszik a hőmérséklet, amely UV-védelmet nyújt, valamint karimával és nyakköpennyel is rendelkezik.

Személyes kedvencem a Ultra Adventure fejfedő s Sunday Afternoons-tól. Haladjunk lejjebb. Egy UV-védő, nedvességelvezető ing szükséges, ami segít hűvösen tartani a testet, miközben védi a bőrt a napsugárzástól. Ennél még jobban szeretem a légáteresztő rövid ujjú ingeket, hozzá pedig egy réteg hűsítő karszárakat, jégzsebekkel.

A vádlira való szárak az alsó lábak védelmében is hasznosak, nem csak a közvetlen napfénytől védenek, hanem a járdáról visszaverődő UV-sugárzástól is. Egy másik jótékony hűtési stratégia az, hogy tekerd be a nyakad valami hideggel. A lehűlt vér a nyaki artérián keresztül az egész testben kering.

Vannak speciálisan kialakított kendők jégzacskókkal, bár a jég hagyományos kendőbe csomagolása elég jól működik. 

Végül, a párologtató hűsítő hatás érdekében hasznos lehet, ha permetezzük magunkat olyan permetezővel, melyet a növényekre is alkalmazunk. Természetesen ez jobban működik alacsonyabb páratartalmú környezetben.

A hűvös folyadékkal való permetezés párás körülmények között is segít, csak nem olyan mértékben, mert a víz nem párolog el, így nem ugyanazt a párolgási hűtést kapjuk.

Most pedig nézzük meg mit tehetünk belülről.

Belső rendszer

A legtöbb ember tudja, hogy az emberi test meglehetősen szigorúan szabályozza a belső testhőt. Ha a hőmérséklet 35 fok alá süllyed, a hipotermia veszélyt jelenthet, és ha a láz meghaladja a 40.5 fokot, akkor fennáll a hőguta veszélye. Ez nem nagy tartomány, főleg ha a külső hőmérséklet ingadozásaihoz hasonlítjuk.

Tehát hogyan lehet megóvni magunkat a túlmelegedéstől, amikor a hőmérő felfelé kúszik? Az egyik módja a hűvös folyadékok fogyasztása, amelyek nem tartalmaznak sok egyszerű cukrot. A Hammer Nutrition Lemon-Lime HEED a személyes kedvencem. Többféle ízben létezik, és a HEED-ben használt szénhidrátforrás lassan és egyenletesen szívódik fel. Azt is fontos megjegyezni, hogy a HEED citromsav nélkül készült. A gyomor már eleve savas hely, így nincs értelme többet hozzáadni, mégis sok sportital tele van citromsavval. Miért?

Hasonló rossz választás, hogy egyszerű cukrokat használnak, ami olcsó.

Egy másik hasznos trükk az egész jégdarabok lenyelése – természetesen a méret ésszerűségét figyelembe véve –, mivel ha a jég közvetlenül a hasadba kerül, az segíthet a hűtésben és ennek eredményeként a felszívódásban is. Az állóképességi sportolók gyakori problémája forró körülmények között a GI-zavar.

Ez a megnövekedett maghőmérséklet következménye lehet, ami megakadályozza, hogy az élelmiszer és a folyadék kiürítse a gyomrot. A meleg időjárás állóképességi versenyein nem ritka, hogy panaszokat hallunk a gyomor felpörgéséről és puffadásáról. Nem számít mennyit fogyasztunk, soha nem szívódik fel. Ott voltam, és ez nem szórakoztató.

A gyomor túlmelegedésének megakadályozása az egyik legfontosabb tényező, hiszen enélkül a gyomor kiürülése következne be, és így a megfelelő nátrium- és elektrolitmennyiséget is elveszítjük. Itt játszik fontos szerepet a Hammer Nutrition Endurolytes Extreme. Nemcsak az elektrolitszintet optimalizja a magas hőviszonyokhoz, hanem az Endurolytes Extreme gyömbérgyökér port is tartalmaz, amely természetesen rendezi a gyomrot és segíti a felszívódást.

Legközelebb, amikor meleg körülmények között edzel vagy versenyzel, arra biztatlak, hogy kezeld mindkét rendszert: a külsőt és belsőt is. És ki tudja, talán találkozunk a Badwater Ultramarathon rajtján egyszer.

 ------------------

Dean Karnazes ultramaratonista és Hammer Nutrition atléta. A Badwater Ultramarathon múltbeli győztese.

 

Înapoi
Redirecţiona

cometariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a putea fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Această adresă de email este deja înregistrată!

Cumpărați aspectul

Alege dintre variante!

Editați versiunea
Back In Stock Notification
Termeni si Conditii Generale
this is just a warning
Log in