Powered by Smartsupp
Sari la conținut

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Testünk hőháztartásának egyensúlyban tartása

A pótolhatatlan víz

A víz talán a legfontosabb elem a Földön. Az emberi test 60%-ban vízből áll, ezért szervezetünk működéséhez a megfelelő folyadékpótlás elengedhetetlen, különösen a sportolással járó megemelkedett terhelés során.

A víz számos létfolyamat szabályozásában játszik szerepet. Ezek közé tartozik a hőháztartás egyensúlyának megtartása, a túlzott felhevülés elkerülése is.

A test hűtése sport közben

Miközben sportolunk, testünk molekuláris üzemanyagot, főként glikogént éget el, emellett azonban fehérjék, zsír és vércukor is részt vesz az energiaszolgáltatásban.

Ezek lebontása során hő keletkezik, amely növeli testhőmérsékletünket. Ahhoz, hogy a testhőnk az ideális és általános 37°C-os értéken maradjon, testünknek hűtenie kell magát, amelyre számos lehetősége van:

  • A bőrünkön keresztül is veszítünk egy kevés hőt. A vér ugyanis hőt szállít a bőr felszínéhez közel lévő kapillárisokhoz, ezzel csökkentve testünk hőmérsékletét.
  • Mozgás és sportolás közben gyorsabban lélegzünk, hogy több oxigénhez jussunk, ezzel együtt hőt is veszítünk a kilégzés során.
  • A hűtés 75%-a azonban az izzadás során következik be, ez tehát a szervezetünk legfőbb eszköze a hőháztartás szabályozására.

Izzadás, a felhevülés elleni fő fegyver

Önmagában az, hogy izzadunk, nem elég, testünk hűtéséhez el is kell párologtatnunk a keletkezett nedvességet.

Ehhez az endotermikus folyamathoz energiára, jelen esetben a testhőre van szükség. A testfelületünkön gőzzé párolgó izzadtság hőt von el, így a folyamat során bőrünk (és testünk) hőmérséklete csökken.

A mostaniakhoz hasonló forró napokon, amikor alig van különbség a levegő és a testünk hőmérséklete között, szervezetünknek izzadással kell fenntartani az ideális belső hőmérsékletet.

Ez átlagosan 1 liter, szélsőséges esetekben akár 3 liter folyadék elpárologtatását is jelentheti óránként, miközben az elfogyasztott folyadékból óránként csupán 1 liter beépítésére és felhasználására vagyunk képesek.

A dehidratáltság elkerüléséhez tehát az ivás mellett egyéb eszközökre is szükségünk van.

Segítsünk szervezetünknek a hűtésben!

Ahhoz, hogy hőháztartásunk a megfelelő tartományban maradjon, különösen sport közben, segítsünk mi is szervezetünknek!

  • Nagy melegben érdemes hideg, nedves törölközőt, szivacsot, spray-t vagy jeges tömlőt használni a testen és a fejen.
  • Viselj sapkát és SOHA ne hagyd otthon a kulacsod!
  • Viselj jól szellőző, könnyű ruházatot sportolás közben! A modern technikai anyagok segítik az izzadtság elpárologtatását a bőrödről, így segítik szervezeted hűtését.
  • Futás közben iktass be egy perc sétát és igyál közben néhány korty vizet vagy minőségi sportitalt!
  • Ha kerékpározol, keress egy árnyékos helyet, pihenj pár percet!
  • Amennyiben módodban áll, az edzést, a sportolást időzítsd a kora reggeli, vagy az esti órákra, amikor enyhébb a hőmérséklet!


A hűtés mellett sportolás közben kiemelten fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadék bevitele. Erről, valamint a túlzott vízfogyasztás hátrányairól következő cikkünkben olvashattok.

Înapoi
Redirecţiona

cometariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a putea fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Această adresă de email este deja înregistrată!

Cumpărați aspectul

Alege dintre variante!

Editați versiunea
Back In Stock Notification
Termeni si Conditii Generale
this is just a warning
Log in