Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

A vashiány tünetei és elkerülése

A vashiány tünetei és elkerülése

A vas jelentőségéről írt anyagunkban szó volt arról, miért olyan fontos, hogy megfelelő mennyiségű vas álljon rendelkezésre a szervezet számára, ebben a cikkben pedig arról lesz szó, hogy milyen tüneteket kell figyelnünk és hogyan kerülhetjük el a vashiány kialakulását.

 

Előző bejegyzésünkben bemutattuk a vas és a hemoglobin kapcsolatát, valamint azt, hogy miért olyan fontos a sportolóknak, hogy megfelelően karbantartsák a szervezet vasraktárait.

Nézzük, milyen tünetekre kell odafigyelnünk, amelyek vashiányt vagy vashiányos anémiát jelezhetnek, de ami még fontosabb, hogyan előzhetjük meg ezeknek a kialakulását.

 

Nem ugyanaz

Már az elején le kell szögezni, hogy a vashiány és a vashiányos anémia (vérszegénység) közé nem tehetünk egyenlőségjelet. A szervezet vashiánya azt jelenti, hogy a test vasraktárai alacsony töltöttségűek, de ez nem egyenlő a vérszegénység kialakulásával. Ha a szervezetben alacsony a ferritin és a vas szintje, de a hemoglobin és a hematokrit szintje megfelelő, akkor vashiányról beszélünk.

Abban az esetben viszont, ha a hemoglobin és hematokrit mennyisége is alacsony, akkor az sajnos már vérszegénység. A megelőzésükre érdemes fokozott figyelmet fordítani, mert bár visszafordítható állapotok, de kezelésük akár 3-6 hónapot is igénybe vehet.

 

Mire figyeljünk?

A leggyakoribb tünetek közé tartoznak:

  • Fáradtság
  • Gyengeség (izomgyengeség)
  • Légszomj
  • Szabálytalan szívverés
  • Fejfájás
  • A vér oxigénszintjének csökkenése

Tünetek észlelése esetén minden esetben forduljunk orvoshoz, hogy laborvizsgálatok segítségével felállítható legyen a pontos diagnózis!

 

Megelőzés

Mivel a vas egy esszenciális mikroelem, ezért a szervezet nem tudja saját maga előállítani, csak külső forrásból pótolható, a leghatékonyabban a táplálkozás útján. Ahogy azt előző cikkünkben is írtuk, a vegán és vegetáriánus étrendet követők nehezebben tudják pótolni ezt a mikroelemet.

Ennek oka, hogy az élelmiszerekben található vas hem és nem hem formában fordul elő, amelyekből a hem vas könnyebben felszívódik a szervezetben. Míg a jó vasforrásnak számító húsok mindkettőt tartalmazzák, addig a növényi források csak a nem hem formájú változatot. Természetesen növényi táplálék (pl.: gabonák, bab vagy általában a sötétzöld levelű növények) útján is hozzá lehet jutni a megfelelő mennyiséghez, de pontosabban kell összeállítani az étrendet, hogy ezt az igényt is kielégítse.

 

Érdemes odafigyelni, hogy mivel fogyasztjuk együtt a vasat. A C-vitamin fokozhatja a vas felszívódását a szervezetben, de a diófélékben, hüvelyesekben és a teljes kiőrlésű gabonafélékben található fitátok vagy a kávé, tea, kakaó és vörösbor gátolhatják a nem hem vas felszívódását.

 

Csak ellenőrzött módon!

Nagyon fontos, hogy a vashiányt és vashiány okozta vérszegénységet nem szabad szimplán csak a tünetekre alapozva, laborvizsgálatok nélkül megállapítani.

A vaspótlást pedig semmilyen esetben se kezdjük el orvos felügyelete és folyamatos monitorozás nélkül, mivel a szervezetbe bejuttatott felesleges vas elraktározódik és súlyos esetekben mérgezéshez is vezethet!

Yolanda Díaz Tarragó képét a Pixabay -ről töltöttem le.

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés