Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Köles és tönköly - Búzaliszt helyett III.

Köles és tönköly - Búzaliszt helyett III.

Már bemutattuk a rozst, a quinoát, a zabot és a hajdinát. Ez négy olyan gabonaféle, amelyek abszolút szóba jöhetnek, ha igazán változatos és egészséges étrendet szeretnénk kialakítani. Akiknek ezek a búzaliszt-alternatívák nem nyerték el a tetszését, azoknak is van még két újabb jelöltünk.

Korábbi két cikkünkben már elkezdtük bemutatni azokat a gabonaféléket, amelyek tökéletes alternatívát nyújthatnak, ha szeretnénk kevesebb búzalisztből készült élelmiszert fogyasztani, de persze önmagukban is felhasználhatóak. Most a rozs, a quinoa, a zab és a hajdina után a kölesre és a tönkölyre vetünk egy pár pillantást.

Milyen jótékony hatásaik vannak, amelyek miatt érdemes ezeket fogyasztanunk? Lássuk!

 

A köles

A köles nagyon sokoldalú gabona, amely főleg Ázsiában nagyon elterjedt, de gluténmentességének, kiegyensúlyozott tápanyag-tartalmának és széles körű felhasználhatóságának köszönhetően az utóbbi években Európában is megugrott a népszerűsége.

Mivel nem tartalmaz glutént, lisztérzékenyek számára is megfelelő, de felhasználása nem áll meg a lisztnél. Fogyasztható kásaként, köretként, de még nassolni valót is készítenek belőle.

A különböző diéták nagyon gyakori szereplője, mivel egy könnyen emészthető, alacsony kalória-, de magas rost- és fehérjetartalmú gabonaféle, fogyasztása pozitív hatással van a szervezet emésztésére. Emellett csökkenti a vér triglicerid szintjét és a koleszterinszint szabályozásában is segítséget nyújt.

 

Első osztályú antioxidáns forrás. Gazdag B-vitaminokban, tartalmaz niacint, folacint, riboflavint és tiamint, nagy mennyiségű magnéziumot, mangánt, foszfort és vasat.

 

FONTOS! A pajzsmirigy-rendellenességben szenvedők számára a köles túlzott fogyasztása káros lehet az egészségre, ezért, ha valakinél fennállhat ilyen probléma, érdemes orvoshoz vagy dietetikushoz fordulnia.

 

Tönköly

A tönköly – vagy tönkölybúza – egy Európában régóta jelen lévő élelmiszer, amit már több száz éve fogyasztanak a kontinensen és hosszú ideig az egyik leggyakrabban termesztett gabonafajták közé tartozott.

Népszerűségét a jobb termelési tulajdonságokkal rendelkező búza törte meg, de köszönhetően az egészséges élelmiszereket keresők és fogyasztók egyre népesebb táborának, újra kezd népszerűvé válni.

 

FONTOS! Sajnos a lisztérzékenységben szenvedőknek más alternatívát kell keresniük a búzaliszt helyett, ugyanis a tönkölybúza nem gluténmentes.

 

Kiváló fehérje- és rostforrás. Nagy mennyiségben tartalmaz szelént, kalciumot, magnéziumot és foszfort, de található benne réz, vas, mangán és cink is. Emellett a B-12 kivételével megtalálható benne minden további B-vitamin és E-vitamin tartalma is figyelemre méltó. Azon ritka növények egyike, amelyekben – bár néhány csak nyomokban – minden esszenciális aminosav megtalálható.

 

Hasonlóan a köleshez, könnyen emészthető és alacsony a kalóriatartalma. Mivel nem csak lisztet készítenek belőle, könnyen beilleszthető az étrendbe. Fogyasztható önmagában köretként, de egyre keresettebbek a tönkölyből készült száraztészták is.

 

Nyugalom!

Nem ért még véget, van még egy-két tippünk, hogyan helyettesíthető a búzaliszt. Addig is bátran próbáld ki a kölest és tönkölyt, mert biztosan be fog válni.

Alicja képét a Pixabay -ről töltöttük le. Hans képét is a Pixabay -ről töltöttük le.

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés