Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Cukor helyett

Cukor helyett

Egy természetes forrásból származó és kalóriamentes édesítőszer, amelyet előszeretettel használunk a Hammer Nutrition táplálékkiegészítőkben az egyszerű finomított cukrok helyett. Az édesítőszerekről szóló sorozatunk második részében a steviát mutatjuk be.

Az általunk használt három természetes édesítőszer – xilit, stevia és szerzetesgyümölcs – közül az előző cikkünkben a xilit jótékony hatásait és tulajdonságait jártuk körbe.

Most a stevián, ezen a kalóriamentes, természetes úton előállított édesítőszeren a sor, amelyet többek között a Heed sportitalban, a Perpetuem táplálékkiegészítőnkben és a Whey proteinben is használunk.

Egy kicsit elfelejtve

Bár a stevia alapjául szolgáló jázminpakócát Dél-Amerikában már régóta használják fűszerezésre és a népi gyógyászatban, a világ más részein csak a harmincas években kezdett elterjedni, miután 1931-ben sikerült izolálni az édességét adó stevioside-ot.

A világháború során kialakult cukorhiány következtében egy darabig megvetette a lábát Európában is, ezután kicsit elfelejtették és használata csak Dél-Amerikában, valamint Ázsiában – azon belül is különösen Japánban – terjedt el igazán.

Európa az utóbbi 10-20 évben fedezte fel újra magának, miután egyre szélesebb körben váltak ismertté a finomított cukrok káros hatásai és a fogyasztók kezdtek egyre nagyobb figyelmet fordítani arra, hogy azokat valamilyen természetes, kalóriamentes édesítőszerrel helyettesítsék.

Újra itt

Ennek köszönhetően a stevia növény (a már említett jázminpakóca) leveléből kivont édesítőszert mára már a világ számos országának élelmiszerügyi hatósága engedélyezte – az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 2010-ben ítélte felhasználását biztonságosnak – és mára már tiszta formában is kapható, valamint számos élelmiszerben, italban és táplálékkiegészítőben alkalmazzák édesítőszerként.

Tulajdonságai

A stevia növény levelének már önmagában is akár harmincszor erősebb édesítő hatása van a hagyományos cukrokénál, feldolgozott formája pedig 200-300-szor édesebb. Ennek köszönhetően a megfelelő édesítés érdekében sokkal kisebb mennyiség is elegendő.

De a legfőbb indok, hogy a Hammer Nutrition sport táplálékkiegészítőinek összeállításakor erre esett a választásunk, hogy édesítő hatása mellett teljesen kalóriamentes és a finomított cukrokkal ellentétben nem visz be plusz energiát, gyorsan felszívódó szénhidrátokat a szervezetbe (ezzel akár cukorsokkot okozva), mégis kiválóan édesít.

További előnyös hatásai:

        Nem emeli a vércukor és az inzulin szintjét.

        Vérnyomás-csökkentő hatása van.

        Jó hatással van a szájhigiéniára.

Csak természetesen!

Kerülnéd a cukrokat? Figyelsz a megfelelő kalóriabevitelre sport közben? Szeretnél olyan táplálékkiegészítőket használni, amelyekben kizárólag természetes édesítőszerek találhatóak? Tedd próbára a Hammer Nutrition stevia felhasználásával készült termékeit!

Jan Haerer képét a Pixabay-ről töltöttük le.

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés