Powered by Smartsupp
Sari la conținut

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

A populációnk

A populációnk

Írta: Dr. Bayne French, MD DC

Van egy sajnálatos hírem a számodra. Egy népesség része vagy. A főiskolán a népességkerülő szakra szerettem volna menni. A tanácsadóm nem adott semmilyen útmutatást. Valójában nem is akart találkozni velem, de én ehhez szoktam. Azt állította, hogy ilyen tudományos szak nem is létezik. Végül feladtam, és a egy másik szak mellett döntöttem.

Sok probléma van a populációnkkal. Járvány, bűnözés, chat és mások. Ezenkívül, mint tag mondhatom, hogy a populáció alapú tanulmányok orvosi tanácsok nélkül nem hitelesek. Ha a tömegeket nézzük. De te nem populáció vagy, hanem egyén. Egy saját egyedi kockázati tényezők gyűjteményével és genetikai poggyászával.

A népesség alapú ajánlások hatékonyak. Egyszerűek, gyorsak, és megvan az az előnyük, hogy „bizonyítékon alapulnak”.  A személyre szabott orvosi ajánlások sokkal homályosabbak, időigényesebbek és több párbeszédet igényelnek… amit a legtöbb egészségügyi szolgáltató el kíván kerülni. A rendszer nem úgy van beállítva, hogy ezt nagy léptékben lehetővé tegye. Hatalmas erők működnek az értékalapú gondoskodás leple alatt, amelyek megkövetelik tőlünk (én) az űrlapok kitöltését. Amikből rengeteg van. Haszontalan formák, amelyek nem ruházhatók át másokra. Az „értékről” az a véleményem, hogy egy beteggel vagyok a szobában. Évről évre nehezebb ez. E mélységes döntések és megbízások mögött emberek állnak. Idióták. Szívesen bekerülnék közéjük. Nem mintha tudnám, mit csinálok odabent, de hiányolják a fülüket, amikor ott vagyok.

Egy göcsörtös, agresszív és pompás zebrát beledugni a lóra tervezett irányelvekbe, nem olyan orvosi gyakorlat, amelyet túlzottan élvezek. Egyéni megbeszéléseket szeretnék folytatni az egyes betegekkel. Azt akarom, hogy olvassanak, kutassanak és kérdéseket tegyenek fel. Engem nem zavar, egyáltalán nem érint, ha a betegek úgy döntenek, hogy nem fogadják meg a tanácsomat. Nem sért meg. Nincs időm megsértődni, mert ahhoz, hogy úgy gyakorolhassak, ahogy szeretnék, fokozott hatékonyságra van szükség. Ez általában hajnali 5-kor kezdődik, amikor minden beteget átnézek az ütemezésem szerint. Ez magában foglalja a betegek késésének intoleranciáját is. A meg nem jelenés új orvos keresését eredményezi. Azért tudok így működni, mert egy független klinikán dolgozom, egy önálló zebrán, amelyre nem vonatkoznak egy konglomerátum döntései és megbízásai. A legtöbb Egyesült Államokbeli szolgáltató számára ez a forgatókönyv lehetetlen. Ahogy a régiómban a legtöbb elkötelezett szolgáltatónál.
 

Talán most már megérted, hogy a fehérköpenyes miért akar Lipitor-ra tenni, amikor magas a koleszterinszinted. Nem azért, mert rossz emberek. Ez egy rossz, törött, betegségre összpontosító rendszer. Ha nem akarsz a részese lenni, akkor ezt olvasd el!

Akcióelemek:

Ha eldugult a vécéd, nem hívsz szerelőt, igaz? Először bekapcsolod a mennyezeti ventilátort. Ha nyugati orvoslási módszert szeretnél a betegségek kezelésére, akkor a legtöbb egészségügyi szolgáltató elegendő lesz. Akkor nem lesz elég, ha meg akarod érteni az egészséget, a jólétet és a valódi megelőzést (nem a „korai felismerésre gondolok”). Ebben nagyrészt egyedül vagy. Kíváncsinak kell lenned, és motiváltnak, hogy jól legyél. Hajlandónak kell lenned alaposan megvizsgálni a saját dogmádat, nevelésedet, az étellel való kapcsolatodat, szokásaidat és a szüntelen kifogáskeresésedet. Ahogy az egyik bálványom, Dr. Bernie Roth mondta: „Az okok a szép kifogások”. Hajlandónak kell lenned olvasni. Ez a küldetés hasznos lehet a természetgyógyász orvosokkal vagy a funkcionális orvoslásban képzett szolgáltatókkal folytatott konzultációkból is. Ha az első kérdés a szádon az, hogy „ezt fedezi a biztosítás?”, akkor vedd csak a rohadt Lipitort.

 

Minden cikk, amit írok, néhány megjegyzést és kérdést eredményez.

Az első tanácsom az, hogy ne próbálj meg meggyőzni senkit semmiről. Emberi pusztulásunk késne, ha mindannyian felhagynánk ezzel. Főleg, ha olyan indoktrinált „szakértőkkel”

van dolgunk, mint az orvosok. Hagyd abba. Ehelyett képezd magad. Azt tapasztalhatod, hogy a koleszterin gyógyszer szedése a helyes lépés. Főleg, ha van pocakod, édesapád viszonylag fiatalon halt meg, zsírmájbetegség alakult ki, és nem vagy hajlandó abbahagyni a szénhidrát evést. És főleg ha dohányzol is.

Egyáltalán mik azok a sztatinok?

Mivel lusta vagyok, csak egy korábbi cikkből írt narratívát teszek bele:

A sztatinok olyan gyógyszerek csoportja, amelyek megzavarják a koleszterintermelést. Széles körben azt állítják, hogy csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek és a szívroham kockázatát. Kevés dolog van az orvostudományon belül, amihez olyan hevesen ragaszkodnak, mint ehhez a fogalomhoz. A status quo itt erős, és bár az évtizedek során gyűjtött hatalmas mennyiségű adat megkérdőjelezte e gyógyszerek széles körű használatának okát, a legtöbb egészségügyi szolgáltató nem tér el buzgó dogmáitól.

Nilsson et al. (J Negat Results Biomed. 2011) egy nagyon kiterjedt vizsgálatot végzett, amelyben 1998 és 2002 között vizsgálták a sztatinhasználatot, valamint a szívrohamot és a halálozást. „Bár a sztatinok széles körben elterjedt és egyre növekvő felhasználása, az AMI (szívroham) előfordulási gyakoriságával vagy mortalitásával nem lehetett összefüggést kimutatni.

Minden bizonnyal valami erős biológiai folyamat történik a sztatin gyógyszerekkel. Amellett, hogy csökkentik a koleszterinszintet, csökkentik a gyulladást, és antioxidánsként működnek. Ha azt mondjuk, hogy általánosan előnyösek, és mindenki számára javasoltak, akinek magas a koleszterinszintje, az súlyosan pontatlan.
 

Ahogy Kenny Rogers mondta: "Tudnod kell, magadnál tartani, tudnod kell, mikor szedd be őket". A sztatinok bizonyos helyzetekben valószínűleg segítenek csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségeket. Mint a 70 év alatti férfiak, akik már átestek szívinfarktuson, és olyan férfiak, akiknek számos kockázati tényezője van (emelkedett vérnyomás, hasi elhízás, cukorbetegség, dohányzás stb.). Amint azt Abramson és munkatársai (BMJ. 2013) is irták, azoknak az embereknek a többsége számára, akiknek sztatinokat írnak fel (kifejezetten „elsődleges megelőzésre”, akik NEM szenvednek szívbetegségben), a haszna  hiányos, míg a mellékhatások és kockázatok jelentősek.

Nagyon gyakran említik a szívinfarktusok sztatinkezelésnek tulajdonítható „36%-os csökkenését”, de nem értik, hogy ez valójában mit is jelent. Ez egy statisztikai adat, amely a relatív kockázatcsökkentésre utal. A szívrohamok számának tényleges csökkenése 1% volt (3%-ról 2%-ra). Ez abszolút kockázatcsökkentés. A sztatin gyógyszeres kezelés előnyei a viszonylag egészséges, ismert szívbetegség nélküli emberek számára egyszerűen hiányoznak. Független kutatók egy csoportja hatalmas adatokat vizsgált át (Cochrane Database Systematic Reviews) és azt találta, hogy a sztatinokra vonatkozóan kevés bizonyíték áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy  segítenek megelőzni az első szívrohamot, és ezért „óvatossággal” kell felírni őket.

Egy független (nem iparági finanszírozású) orvosok és tudósok csoportja egy olyan csoportot hozott létre, amelynek alapja az NNT (a kezeléshez szükséges szám) koncepció. Ez egy módja annak, hogy megvizsgáljuk a kezelés valódi előnyeit és kockázatait. A sztatinokkal (és más beavatkozásokkal) kapcsolatos munkájuk a www.thennt.com oldalon található. A sztatinhasználat szempontjából nem kedvező.

Dr. Bernie Roth szerint: „A kísérleten alapuló ellenőrzés önmagában is meglehetősen tökéletlen eszköz. Fontosnak tartom megérteni, hogy minden alkalommal, amikor valaki tudományt vagy kutatást használ, nem néhány mindenható lény munkájáról beszél, akik hozzáférnek a kinyilatkoztatott igazságokhoz, hanem esendő emberekről, akik egy jelenleg elfogadott paradigmában dolgoznak, és tudományos családba és munkába szocializálódnak.

Bernie tudja, hogy a jó szándékú „szakértők” mindig követnek el hibákat. És hogy a kezdetben jó szándékú kutatásokat könnyen megingathatja a finanszírozás, az ösztöndíjak és a szakmai előrelépés ígérete.

Az anyagcsere meghatározása:

Nagyon fontos, hogy ezt megértsd, mivel a legtöbb betegség (szélütés, szívinfarktus, Alzheimer-kór, cukorbetegség, elhízás, rákos megbetegedések) az idő múlásával járó rendellenes anyagcsere különböző változatai.

Az anyagcsere meghatározása, egy korábbi cikkből: „Dr. Vanderkooi az Ön belső motorjában:

Az emberi anyagcsere bevezető tanfolyama a sejtanyagcserét úgy határozza meg, mint „az a folyamat, amelynek során az emésztési termékeket kémiailag módosítják hasznos energia előállítására”. Ha eszel valamit, az lebomlik az emésztőrendszerben, és azok az apró ételdarabok a bélnyálkahártyán keresztül felszívódnak a véráramba, majd „metabolizálódnak”. Számos betegség, köztük a szív- és érrendszeri, a 2-es típusú cukorbetegség (T2D) és a rákos megbetegedések akkor fordulnak elő, ha a normális anyagcsere megzavarodik.”

Az adataid:

1. Koleszterin. Erről beszélünk ugye? Mint ahogy fentebb is írtam, ell kell kerülni a sztatinokat. Úgy tűnhet, sokat írtam a koleszterinről. Ez egy beragadt kapu, egy csúszós lejtő és más közhelyek, amelyek most nem jutnak eszembe. Hagyd abba a nyomást. Mérni lehet a koleszterin szintet, de ki fogja értelmezni az eredményeket? Ha van olyan szolgáltató, aki valóban érti az NMR-panelt, az szerencsés. Ha nem, akkor nézd meg a régi, unalmas, eredeti koleszterin panelt. Különösen a triglicerid érték a HDL érték felett. Igen, a zsír a jó, a koleszterin helyett. Szerintem ez a legerősebb független előrejelzője annak, hogy ki kap szívrohamot. A billenőpont körülbelül 2,8-3 (a 3-as arány példája a 150-es triglicerid és az 50-es HDL). Ez az érték és a magasabb érték jelentősen megnöveli a szívroham kockázatát, és ez az anyagcserezavar jele.

2. Májfunkciós vizsgálatok, más néven LFT-k. Írtam a zsírmáj minden változatáról, amely meg fogja találni a szénhidrátfüggőket. A szénhidrát zsírrá alakul. Egyesek nagyon jól, mások kevésbé hatékonyan teszik ezt az átalakítást, de mindannyian jól tesszük ezt előembereinknek és a legjobb zsírtermelők túlélésének köszönhetően. Ez a zsír mindenhol raktározódik, beleértve a májat is.

A májfunkciós tesztek rutinszerűek, és a CMP (Comprehensive Metabolic Panel) része, egy olyan teszt, amelyet mindannyian elvégezhetünk. A nem alkohol fogyasztás miatti zsírmájbetegség esélye viszonylag magas. Ez azt jelenti, hogy anyagcserezavarban vagy. Megnőtt az esélye annak, hogy a sztatin gyógyszerek, például a Lipitor segítenek.

3. Húgysav. Ez egy külön kötet lesz, ezért rövid leszek. Sokan ezt „köszvénytesztnek” tartják, de ez sokkal több annál. Ez egy anyagcsere-betegség okozója, és a szív- és érrendszeri betegségekkel való kapcsolatát először 1879-ben ismerték fel. Mint a legtöbb metabolikus dolognak, mindannyiunknak egyedi genetikai hajlama van, de az egyértelmű, hogy a cukor erősen hozzájárul a húgysav képződéséhez. Az ideális húgysavszint kevesebb, mint 5.

4. Vas. Erről írtam a „Laboratóriumi vizsgálatok – Új szempontok, amiket figyelembe kell venni” című cikkben. Számos biokémiai mechanizmus létezik, amelyek révén a szervezetben megnövekedett vas hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségekhez. A vasmérés általában a ferritin. Még a 200 körüli ferritin mérsékelt emelkedése is 2,2-szeresére növeli a szívrohamok számát. Mintha a kormány által javasolt magas gabonafogyasztásunk nem lenne elég rossz, szedjünk még vasat! Ez őrület!

Ellenőriztesd a ferritint, valamint a gyulladást mérő CRP-t. Ha a CRP normális, a ferritinszint valószínűleg pontos. Az optimális szint 70 körül van. Ha magas, a vas oxidálhatja a koleszterint, ami különösen káros lehet, így a Lipitor egy kicsit körültekintőbb lesz. Vagy csak olvasd el a legutóbbi véradásról szóló cikkemet.

5. Homocisztein. Ez egy köztes, nem fehérje aminosav. Érdekes módon ez a vegyület számos szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet. Tudnod kell a homocisztein szinted. Bizonyos B-vitaminok csökkenthetik vagy legalább semlegesíthetik a homociszteint.
 

6. C-reaktív fehérje. Ez egy normális vegyi anyag a szervezetünkben, és a gyulladás nem specifikus markere. Számos tanulmány kimutatta a CRP-mérés prediktív értékét a szív- és érrendszeri betegségek előrejelzőjeként. Ha nem nyilvánvalóan beteg vagy sérült vagy, és a CRP-d emelkedett, akkor legalább néhány héten belül meg kell ismételni a vizsgálatot. A COVID-oltás és az emlékeztető oltások ennek a tesztnek a drámai emelkedését eredményezhetik. Ha továbbra is magas, azt anyagcsere-problémának tekintem, és a koleszterinszinted csak nagyobb baj lett.
 

7. Hemoglobin. A1c. Ez annak mértéke, hogy a cukor hogyan tapad a fehérjéhez, minden fehérjéhez, de konkrétan a vörösvérsejtjeinkben lévő fehérjéhez, az úgynevezett hemoglobinhoz. Amit korábban csak egy tesztnek tekintettek, amely hasznos volt a cukorbetegek vércukorszintjének meghatározására, és az A1c az anyagcsere egészségének feltáró mérőszáma. Szeretem az 5,5-öt vagy kevesebbet. Ezen túlmenően a glikáció (cukor megtapadása) felgyorsul, és a gagyi koleszterined sokkal nagyobb ügy lett.
 

8. Omega-3 index. Ez egy olyan teszt, amelyet saját magad rendelhetsz meg, és általában kevesebb, mint 100 USD. Azt méri, hogy mennyi a szívnek megfelelő Omega-3 zsír van a szervezetben. Erről is sokat írtam, és az Omega 6 zsírok minimalizálásának fontosságáról, miközben növeljük az Omega-3 zsírsavakat. Magas, 8% feletti indexet szeretnénk elérni. Kevesebb, mint 4%, és talán a Lipitor valóban segíthet élőhalottnak maradni.

9. Kortizol. Írtam egy cikket a kortizolról. Ez egy stresszhormon, amelynek számos és változatos funkciója van, beleértve az anyagcserénket is. Mivel a legtöbben anyagcsere-betegségben fogunk meghalni, a „kortizolgörbe” értékelése az egészséges változásokhoz vezethet. A kortizolgörbe a kortizol napközbeni felszabadulásának ritmusa, és legjobban a négypontos nyálvizsgálattal határozható meg. Ezek a tesztkészletek széles körben elérhetők, és az Omega-3 Index teszthez hasonlóan ezt a vizsgálatot egyedül is elvégezheted.

 

A kortizol rendellenességek - különösen a nagyobb mennyiség - növelik a vérnyomást, az étvágyat és a haskörfogatot. Összességében nő a szívbetegség kockázata.

 

10. Haskörfogat. A növekvő súly és a testtömeg-index (BMI) összefüggésben áll a szívbetegségek fokozott kockázatával. Úgy tűnik, hogy a szívkockázat egyik előrejelzője a derékbőség. A felesleges zsír tárolási helye fontos, a hasi zsír pedig a legrosszabb. Számos híres tanulmány foglalkozik ezzel, és nemcsak összefüggést, hanem okozati összefüggést is megállapított a nagyobb derékbőség és a szívroham között.

Ha rendszeres szénhidrátfogyasztó vagy, ez Neked szól. Az összes szénhidrát, különösen a cukor csökkentése és az időszakos böjt a legjobb módja ennek a hasi zsírnak a elégetésének és a kockázat csökkentésének.

11. Családi szívbetegség. Az, hogy mi történik az egyenesági rokonaiddal, az meghatározó. A korai szívbetegség általában andlt;55-nél fiatalabb férfiaknál és andlt;65-nél fiatalabb nőknél fordul elő.  A korai szívbetegségben szenvedő egyének testvéreinél 40%-kal nagyobb a kockázat. A korai szívbetegségben szenvedők utódainak kockázata 60-75%-kal emelkedik. Ez nyilvánvalóan nem módosítható kockázati tényezőt jelent, de függhet  az egyéni általános állapotától.

12. Alvás. Létezik U-alakú kapcsolat az alvás időtartama és számos dolog miatti halálozás között, beleértve a szívbetegségeket, a rákot és a stroke-ot. A legalacsonyabb kockázat azoknál az egyéneknél van, akik folyamatosan 7-8 órát alszanak. Ha kevesebb, mint 6 vagy több mint 9, a halálozás kockázata jelentősen megnő.

A megfelelő alvást prioritásként kell kezelni az anyagcsere-betegségek kockázatának csökkentése érdekében. Számos biztonságos gyógyszer áll rendelkezésre. Orvosod segíthet ebben, és kiszűrheti az alvás problémákat.

13. Mozgás. Ez a tény sokkot okozhat, de a testmozgás egészséges. :-) A halálozás kockázata már kis mennyiségű testmozgással is jelentősen csökken és úgy tűnik, hogy a haszon csúcspontját a napi 50-60 perc közepes vagy erőteljes testmozgásnál érheted el. Az orvosi csoportok általában heti 150 perc közepes intenzitású testmozgást (olyan szint, ahol beszélni lehet, de énekelni nem) javasolnak.

14. Hipertónia. Ez az emelkedett vérnyomás.

Az American Heart Association és az American College of Cardiology a vérnyomást négy kategóriába sorolja:
 

  1. Normál vérnyomás. A vérnyomás 120/80 Hgmm vagy alacsonyabb.
  2. Emelkedett vérnyomás. A felső szám 120 és 129 Hgmm között van, az alsó pedig 80 Hgmm alatt van, nem felette.
  3. 1. stádiumú magas vérnyomás. A felső szám 130 és 139 Hgmm között, az alsó szám pedig 80 és 89 Hgmm között van.
  4. 2. stádiumú magas vérnyomás. A felső szám 140 Hgmm vagy magasabb, az alsó szám pedig 90 Hgmm vagy magasabb.
  5. Folyamatos kapcsolat van az emelkedett vérnyomás és a szívbetegség kockázata között. A vérnyomás gyógyszeres optimalizálása általában nagyon hatékony, és a hagyományosan képzett egészségügyi szolgáltatók nagyon jók ebben. Számos életmódbeli változtatás is hasznos, különösen a haskörfogat csökkentése és a rendszeres testmozgás.

 

Következtetés:

Mindannyian itt vagyunk egy pillanatra az időben. Az öröm és a minőség szempontjából a legtöbbet kell kihoznunk.

A jó egészség és a betegségek elkerülése a jól megélt élet egyik leghatékonyabb tényezője.
 

Az egyéni kockázat meghatározásához meg kell határozni a fenti tényezőket, mutatókat és értékeket. Úgy érzem, hogy abnormális koleszterinszint esetén minél több eltérés van a fenti tényezőktől, annál nagyobb a sztatin gyógyszeres kezelés lehetséges előnyei. Ez nem recept. Ez egyéni kockázatértékelés és tudáson keresztüli döntés.

Segítsd magad. Senki sem tud jobb munkát végezni nálad.

Înapoi
Redirecţiona

cometariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a putea fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Această adresă de email este deja înregistrată!

Cumpărați aspectul

Alege dintre variante!

Editați versiunea
Back In Stock Notification
Termeni si Conditii Generale
this is just a warning
Log in