Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Este mit eszel?

Este mit eszel?

Tudjuk mennyire fontos, hogy közvetlenül a tréningek előtt, a hosszabb távok közben és az edzéseink után elegendő mennyiségű és minőségű tápanyagot vigyünk be a szervezetünkbe. Viszont sokan elfelejtik, hogy a megfelelő táplálkozással már előző este megkezdhetjük a felkészülést. Te mit eszel este?

A recept nagyon egyszerűnek tűnik. Az edzések és a versenyek előtti optimális táplálékbevitellel biztosíthatjuk szervezetünknek a szükséges forrásokat az energia előállításához. Ezeket jól ütemezett frissítéssel útközben rendszeresen visszatöltjük, majd amikor megtettük az előírt kilométereket, a regeneráció során pótoljuk a vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat és tápanyagokat, ezzel segítve a szervezet feltöltődését.

Sokan viszont nem is gondolnak rá, hogy az edzéseket – főleg a reggeli tréningeket – megelőző étkezések megtervezésénél nem kizárólag azokra az ételekre vagy táplálékkiegészítőkre kell figyelnünk, amiket közvetlenül a futó- vagy bringás cipő felhúzása előtt fogyasztunk.

Érdemes már az előző napi vacsorát is úgy terveznünk, hogy illeszkedjen ebbe a programba és szervezetünk a lehető leginkább készen álljon a terhelésre.

 

A nagy négyes

Veled is előfordult már, hogy a reggeli futáskor vagy tekeréskor úgy érezted, nagyon fáradt vagy? Túl hamar elfogy az energiád, esetleg gyomorpanaszaid vannak és egyáltalán nem, vagy csak nagy nehézségek árán tudod teljesíteni az aznapra tervezett távot?

Könnyen előfordulhat, hogy ennek oka a helytelen táplálkozás. Itt nem csak a közvetlenül sportolás előtt fogyasztott ételekre, táplálékkiegészítőkre vagy italokra érdemes gondolni, hanem az előző napi vacsorára is, amit a szervezet elraktároz és megpróbálja felhasználni, hogy energiát állítson elő a reggeli edzéshez.

Amennyiben szeretnél változtatni ezen és felkészíteni a tested a reggeli edzésekre, az előző esti étkezéskor a nagy négyes, a szénhidrát, a fehérje, a zsír és az ásványi anyagok helyes és megfelelő arányú bevitelére kell koncentrálnod.

 

Mikor mennyit?

Rövidebb távok esetén figyelj arra, hogy a vacsorával megfelelő mennyiségű összetett szénhidrátot, fehérjét és egy kevés zsírt is fogyassz. Ez elérhető hallal, barna rizzsel és szezonális zöldségekkel. Ha növeled az edzések hosszát, akkor gondoskodj róla, hogy a bevitt fehérje mennyisége is emelkedjen.

Ha viszont hosszabb távot tervezel, például egy félmaraton, maraton vagy egy 70-100 km-es tekerés, akkor szénhidrátban gazdagabb étkezésekben kell gondolkodnod, mint a rövid távok esetében. Ahhoz, hogy tested raktárai megfelelően fel legyenek töltve, érdemes megemelned a szénhidrát mennyiségét is, mindezt azonban kontraproduktív túltöltés nélkül.

 

TIPP: Az edzéssel töltött időszakot ne csak arra használd, hogy teljesíted az előre meghatározott edzéstervet. Bátran kísérletezhetsz az étrenddel is. Találd meg azokat az ételeket, amelyek a reggeli edzések előtti este fogyasztva másnap segítenek, hogy a legjobb teljesítményed nyújthasd!

 

Rostok, szénhidrát és folyadék

Az új étrend összeállításakor figyelj a rostokra, mert azok nagy mennyiségben gyomorproblémákat okozhatnak. Ahogy azt fentebb is írtuk, el kell kerülni a szénhidrát-túltöltést, illetve már az edzést megelőző este fokozott figyelmet kell fordítani a megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztására is.

 

Amennyiben úgy érzed, nem megfelelőek az edzés előtti étkezési szokásaid, nyugodtan vágj bele és változtass!

-Rita-????‍???? und ???? mit ❤ képét a Pixabay -ről töltöttem le.

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés