Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Izomláz, a mozgás kellemetlen mellékhatása

Izomláz, a mozgás kellemetlen mellékhatása

Az izmokban kialakuló kellemetlen, néha egyenesen fájdalmas érzést, amit az izomláz okoz, szinte mindenki ismeri, aki valaha mozgott, sportolt vagy fizikai munkát végzett. Nézzük, hogyan és mitől alakul ki, hogyan kezelhető és azt is, miként előzhetjük meg az izomlázat.

Nem is „láz”

Hanem igazából gyulladás. Olyan megterhelő fizikai aktivitások, mint egy kiadós edzés, egy új, addig nem végzett gyakorlat vagy épp a megterhelő fizikai munka, jelentős igénybevételt jelentenek testünk izmai számára. A kellően hosszú és/vagy intenzív terhelés során izmaink számtalan alkalommal összehúzódnak, majd megnyúlnak. A folyamat ezen utóbbi részében, az excentrikus szakaszban az izomszövetben mikrosérülések, mikoroszakadások keletkeznek.

Ez riasztóan hangzik ugyan, azonban nem kell tartani tőlük, a regenerálódási időszakban testünk ezeket a sérüléseket javítja és építi újra, ami az izmok fejlesztésének és építésének egyik katalizátora.

A mikrosérülések mikrogyulladásokat okoznak, az érintett izmokban pedig megemelkedik a sejtfolyadék szintje. Igen, ezt hívják úgy a köznyelvben, hogy az izom „bedurran”.

A mikrogyulladások mellett az elvégzett munka során elégetett szénhidrátok és zsírok melléktermékeként keletkező tejsav, illetve felszaporodó szabadgyökök szintén okozhatják a megerőltetett izmok begyulladását és az ezt kísérő fájdalmat. Ez a három tényező a mozgást követő fél-egy napon belül jelentkező, fokozatosan csökkenő intenzitású izomfájdalom, az izomláz kialakulásának három oka.

A tünetek

Izomláz kialakulása esetén az érintett izmokban jelentkező tompa fájdalom mellett egyéb tünetek is jelentkezhetnek:

-        izomfeszülés,

-        izommerevség,

-        beszűkült, korlátozott mozgástartomány.

A tünetek idővel csökkennek, majd elmúlnak, hiszen testünk folyamatosan gyógyítja gyulladt mikrosérüléseket, azonban különösen az izomláz első szakaszában igen kellemetlenek, ezért több módszer is kialakult a kezelésükre vagy legalább enyhítésükre.

A kezelés lehetséges módszerei

Az izomláz kezelésére nincs egyik pillanatról a másikra ható csodaszer, ahhoz mindenképp szükség van türelemre. Az alábbi módszerek azonban – akár egymással kombinálva – sokat segítenek a tünetek enyhítésében és az izomláz időtartamának lerövidítésében.

Jegelés

A gyulladt izmok rövid ideig tartó jegelése segít a duzzanat csökkentésében, így a fájdalmat is csökkenti.

 

Fürdő, szauna

Az öngyógyítás folyamata felgyorsítható a vérkeringés élénkítésével, így az izomláz kezelhető hideg-meleg vizes fürdővel vagy épp szaunázással és az azt követő hideg merüléssel is.

 

Masszírozás

Az érintett izmok finom masszírozása szintén segít a vérkeringés serkentésében, szóval egy kíméletes masszázs, nyújtás vagy hengerezés is sokat segíthet a kellemetlen tünetek mielőbbi megszüntetésében.

 

Gyulladáscsökkentők alkalmazása

Eseti megoldásként, amikor már kialakult az izomláz, szóba jöhetnek a helyi gyulladáscsökkentő krémek és tapaszok is, mi azonban inkább a természetes gyulladáscsökkentők fogyasztását javasoljuk, akár preventív jelleggel is.

 

Folyadékbevitel

Az általános kellemes közérzet és testünk egyensúlyban tartása mellett az izomlázat kiváltó salakanyagok mielőbbi kiürítését is segíti a rendszeres, kellő mennyiségű folyadék bevitele is, szóval igyunk eleget!

 

Következő bejegyzésünkben az izomláz megelőzéséről lesz szó.

Robystarm képét a Pixabay -ről töltöttem le.

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés