Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Melyik fehérje a legjobb?

Melyik fehérje a legjobb?

Melyik fehérje a legjobb?

Dean Karnazes írása

Ha olyan vagy, mint a legtöbb sportoló, akkor tudod, hogy a fehérjéknek köze van az izomzathoz. A fehérje azonban sokkal több ennél. A szénhidrátokhoz és a zsírokhoz hasonlóan a fehérje is olyan kritikus tápanyag, amelyre szervezetednek minden nap szüksége van a megfelelő működéshez. A fehérje segít helyreállítani a sérült sejteket és szöveteket az egész testben, a hormonszintézisben van fontos szerepe és számos más területen is, beleértve az erős csontozat megőrzését (A kalcium nem képes erre egymagában!).

Mégis, csakúgy, mint a szénhidrátok és zsírok esetében, itt is különböző fehérjeformákból és különböző forrásokból lehet beszerezni ezt a fehérjét, és ezek eltérő hatással vannak a teljesítményre. A megfelelő típusú fehérje megfelelő időben történő fogyasztásával maximalizálhatod a fehérje által kínált előnyöket!

Kezdjük azzal, hogy elmagyarázzuk, hogyan asszimilálja a szervezet az étrendi fehérjéket. Akár állati, akár növényi eredetű, a fehérje két helyen emésztődik meg: a gyomorban és a vékonybélben. A gyomorban speciális savak és egyéb vegyszerek bontják le a fehérjéket aminosavakra; a bélben ezek az aminosavak tovább bomlanak szerves vegyületekké, amelyek olyan kicsik, hogy bejuthatnak a véráramba. Itt fontos megjegyezni, hogy milyen különbségek vannak a fehérjéket illetően. Nem mindegy ugyanis, hogy az emésztési folyamat során felszabaduló aminosavak milyen gyorsan jutnak be a véráramba.

Ebben a történetben két népszerű fehérjeforrásra összpontosítunk: a tejsavófehérjére és a borsófehérjére.

Kezdjük azzal, hogy elmagyarázzuk, hogy a tejsavófehérje a tejből származik, ami nem biztos, hogy alkalmas a tejallergiában szenvedők számára, míg a borsófehérje vegán. A tejsavófehérje elfogyasztása után megemelkedik a véráramban keringő aminosavak mennyisége, ami jó választás az edzés utáni regenerálódáshoz. Ennek az az oka, hogy 1-2 órával az edzés után a szervezetben fehérjeszintézis kiugrás tapasztalható. Ha röviddel edzés után fogyasztod a tejsavót, szervezeted ez alatt az időszak alatt képes felvenni az aminosavakat, amikor is a legnagyobb szüksége van a nyersanyagokra az újjáépítéshez. Egy másik nagyszerű dolog a tejsavófehérjével kapcsolatban, hogy ha lefekvés előtt fogyasztunk belőle, akkor fokozza az emberi növekedési hormon (HGH) felszabadulását, amelyet a szervezet számos fontos funkcióra használ fel.

A borsófehérje vegán és hipoallergén, ezért alkalmas vegánok és tejallergiások számára. A borsófehérje közepes sebességgel emésztődik, ami segít meghosszabbítani a jóllakottságot és csillapítani az éhséget. A borsófehérje egyetlen hátránya, hogy egyesek nem tekintik teljes értékű fehérjének a túl kis mennyiségű esszenciális aminosav, a metionin miatt, ezért más fehérjeforrásokkal kombinálni kell, hogy elsődleges étrendi fehérjeként használják őket. Ez az oka annak, hogy a Hammer Nutrition Organic Vegan Protein más teljesen organikus fehérjeforrásokat is tartalmaz – sütőtököt, Sacha Inchit, spirulinát és chlorellát –, így teljes értékű fehérjévé válik, valamint számos egyéb jótékony hatást is biztosít.

Ha a tejsavófehérjéről van szó, megemlíteném, hogy a Hammer Nutrition Whey Protein 100%-os tejsavófehérje-izolátumból származik, amely biológiailag a leginkább hozzáférhető fehérje. L-glutaminnal is keverik, így ideális a sovány testtömeg fenntartásához és helyreállításához, a bélrendszer egészségének támogatásához, az immunrendszer erősítéséhez és a regeneráció felgyorsításához.

Egy kihívásokkal teli, 6 napos önellátó verseny során a dél-amerikai Atacama-sivatagban, a Hammer Organic Vegan Protein tejsavó- és borsófehérje kombinációját használtam esténként a kalóriákhoz és a felépüléshez. Mivel a súly és a hely fontos szempont minden önálló versenyen (mindennek, amire szükséged van, bele kell férnie a hátadon hordott csomagba), ezeknek a fehérjéknek a porosított formája minimálisra csökkentette a súlyt, és a napi vízmennyiséggel pótolható. A képlet jól működött, és sikerült megnyernem a versenyt, és a testem túlzott elhasználódása nélkül értem célba.

Remélem, hogy ez a fehérjére vonatkozó primer segít megadni azokat az információkat, amelyekre szükséged van ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozz arról, hogyan válaszd ki a legjobb fehérjeforrást, és mikor fogyasztd ezt a fehérjét. Kísérletezz, és találd meg, mi működik az számodra, és hajrá!

---------

Dean Karnazes ultramaratonista és a Hammer Nutrition globális sportolója. A NY Times bestseller-írója, és az Elnöki Tanács a Sport, Fitness és Táplálkozás Életműdíjában részesült.

 

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés