Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Mit jelent, hogy MSG mentes?

Mit jelent, hogy MSG mentes?

Biztosan te is láttad már számos termékünk (például a Recoverite vagy a Heedsportital) csomagolásán és leírásában az MSG free matricát. Ha szeretnéd megtudni, mit is jelent ez, olvass tovább, mert cikkünkben az MSG-ről szeretnénk megosztani a leglényegesebb információkat, valamint azt, hogy miért is törekszünk a Hammernél az MSG mentes táplálékkiegészítők előállítására.

MSG = Nátrium-glutamát

Kezdjük az elején! Az MSG a nátrium-glutamát angol nyelvű rövidítése, amely az egyik leggyakrabban és legáltalánosabban használt adalékanyag, amit

ízfokozás céljából adnak hozzá az élelmiszerekhez.

Mint minden adalékanyagnak, a nátrium-glutamátnak is van E-száma. Amennyiben szeretnéd megtudni, mielőtt beteszed a kosaradba, hogy egy adott élelmiszer tartalmaz-e MSG-t, akkor az összetevők listájában az E621 kódszámot keresd!

A nátrium-glutamát nem más, mint a glutaminsav sója, vagyis nátriummal alkotott vegyülete. A glutaminsav a természetben is előforduló aminosav és megtalálható számos élelmiszerben, mint például a paradicsomban, az érett sajtokban, a gombákban vagy a húsban.

Az MSG népszerűségét az élelmiszeriparban annak köszönheti, hogy bár

önmagában íztelen, képes felerősíteni más ízeket, ezért tökéletesen használható ízfokozásra.

 

Az ázsiai konyha régóta előszeretettel használja az umami íz eléréshez, még tiszta formában is megvásárolható.

 

Egy japán kutató 1908-ban izolálta a nátrium-glutamátot, amelyet ezt követően mesterségesen is elkezdtek előállítani. Először Ázsiában terjedt el a használata, majd az 1940-es évek környékén felfedezte magának a nyugati élelmiszeripar, mára pedig az egyik leggyakrabban és legszélesebb körben használt élelmiszer adalékanyaggá vált. Megtalálható nagyon sok élelmiszerben a leveskockáktól kezdve a hústartalmú élelmiszereken és chips-eken keresztül egész a fűszerkeverékekig.

 

Nincsenek egybehangzó vélemények

Az internetet böngészve, azzal találkozhatunk, hogy nagyon megoszlanak a nátrium-glutamát használatával és annak hatásaival kapcsolatos vélemények. Bár az amerikai FDA és az európai hatóságok által engedélyezett, illetve az MSG szerepel a megbízható adalékanyagokat tartalmazó GRAS listán, vannak olyan vélemények, amelyek egyenesen idegméregként hivatkoznak rá.

Ezek az írások összefüggésbe hozzák a Parkinson és Alzheimer-kórral, vagy olyan betegségekért teszik felelőssé, mint a cukorbetegség, a kóros elhízás, a meddőség vagy az agykárosodás. Olyan tudományos adatok azonban, amelyek a nátrium-glutamát káros hatásait bizonyítanák, jelenleg nincsenek.

Miért kell mégis figyelnünk?

Bár tudományos kutatások szerint az E621 mérsékelt bevitele nem okoz egészségügyi problémákat, egyeseknél fennállhat azonban nátrium-glutamát érzékenység vagy additív allergia, amit a különböző élelmiszerekben található adalékanyagok, esetleg mesterséges színezékek és ízfokozók okoznak.

A nátrium-glutamát érzékenység tünetei lehetnek a nyaki és hátfájás, gyengeség érzés, fejfájás és szapora szívdobogás. Előfordulhat, hogy ez együtt jár bőrpírral és hányingerrel.

Egyes estekben előfordulhat, hogy olyan adalékanyagok, amelyek külön-külön nem váltanak ki semmilyen hatást, együttesen allergiás reakciókat okoznak. Ha már tapasztaltad a fent felsorolt tünetek valamelyikét bizonyos ételek fogyasztását követően, akár egy allergia vizsgálat is indokolt lehet.

Keresd a jelölést!

Ha bizonyítottan érzékeny vagy a nátrium-glutamátra, vagy már tapasztaltad a fenti tünetek valamelyikét az E621-et tartalmazó élelmiszerek fogyasztása után és szeretnél olyan megbízható, káros anyagoktólmentes táplálékkiegészítőket fogyasztani, amelyek garantáltan nem tartalmazzák ezt az adalékot, akkor a Hammmer Nutrition termékei között bátran válogathatsz, mivel a legtöbb üzemanyagunkat és regenerációt elősegítő termékünket szándékosan úgy állítjuk elő, hogy azok ne tartalmazzák és a lehető legtöbb sportolónak megfeleljen.

Nincs más dolgod, mint a termék oldalán a kép alatt az MSG Free címkét keresni, vagy szakértőinktől tájékozódni.

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés