Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Cukor helyett - A szerzetesgyümölcs

Cukor helyett - A szerzetesgyümölcs

A Hammer Nutrition táplálékkiegészítőkben finomított cukrok helyett használt édesítőszerekről szóló cikksorozatunk harmadik részében a szerzetesgyümölcsöt vagy más néven szerzetesek körtéje néven ismert növényt mutatjuk be. Ismerd meg, mi fán terem!

Köztudott, a Hammernél mindent elkövetünk, hogy a lehető legmagasabb minőség elérése érdekében a finomított cukrokat teljesen mellőzzük táplálékkiegészítőinkből és helyettük természetes édesítőszereket használjunk. Xilit, stevia és szerzetesgyümölcs, ez a mi mesterhármasunk.

Cikksorozatunk előző két részében a xilit és a stevia volt terítéken, mai anyagunkban pedig a szerzetesgyümölcsöt mutatjuk be, amit például az izomgörcs megelőzésére is alkalmas Endurolytes Extreme Powder-ben is használunk.

Több néven is ismert

Ez a Kínában őshonos növény több néven is fut. Monk fruit, szerzetesgyümölcs, szerzetesek körtéje, luo han guo. Bármelyikkel is találkozol, miközben egy termék összetevőinek listáját böngészed, mindig erre az édesítőszerre kell gondolnod.

A szerzetesgyümölcs a tökfélék családjába tartozó növény, amelynek 5-7 cm átmérőjű, gömbölyded, egy szőr nélküli kiwihez hasonlító termését hasznosítják.

Mivel a növény érett gyümölcse nagyon gyorsan erjedésnek indul, szüretelés után azonnal szárítják és ebben a formában kerül a boltok – főleg herbáriák – polcaira, vagy a héj és a magok eltávolítása után édesítőszert készítenek belőle.

Csak pár éve

Bár Kínában már több száz éve ismerik és a népi gyógyászatban is alkalmazzák, hasonlóan a legtöbb természetes édesítőszerhez, a nyugati élelmiszeripar csak nemrég fedezte fel, miközben lázasan kereste a finomított cukrok helyettesítésére alkalmas édesítőszereket.

A gyártási folyamatot, amelynek köszönhetően koncentrátum vagy szirup formájában az élelmiszeripar számára is könnyen elérhető, csak 1995-ben szabadalmaztatták.

A kínai népi gyógyászatban főleg tea formájában fogyasztják. A nyálkahártyák hidratálására, torokfájás és köhögés kezelésére, valamint a tüdő támogatására alkalmazzák, emellett antioxidáns hatása is ismert.

De mitől?

Mivel édessége nem cukortartalmának, hanem a gyümölcsben található mongroside-nak köszönhető, ezért hasonlóan a steviához, a szerzetesgyümölcs kivonattal édesített táplálékkiegészítőket is bátran használhatják cukorbetegségben szenvedők.

A szerzetesek körtéjéből készült édesítőszer körülbelül 250-szer édesebb a finomított cukornál, ezért az optimális édesítés eléréséhez lényegesen kevesebbet kell belőle felhasználni.

Milyet keresel?

Olyan sport-táplálékkiegészítőt keresel, amelyet az inzulinrezisztensek és diabéteszben szenvedők is használhatnak, vagy csak szimplán a természetes édesítőszereket részesíted előnyben, mert már ismered a finomított cukrok hátrányait?

Nézz körül webshopunkban vagy gyere be márkaboltunkba és próbáld ki a Hammer Nutrition termékeket, amelyeket egyszerű cukrok helyett xilittel, steviával vagy szerzetesgyümölccsel édesítettünk.

A kép congerdesign munkája, a Pixabayről töltöttük le.

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés